Compania Dennis Tehnology Labs a publicat ultimul test realizat pe nouă programe antivirus cu scopul de a compara eficacitatea produselor oferite de binecunoscutele companii de securitate. Produsele au fost expuse la amenințările de pe internet în timpul perioadei de testare.
Expunerea a fost efectuată într-un mod realist, reflectând experiența unui utilizator obișnuit. Aceste rezultate reflectă ceea ce s-ar fi întâmplat dacă un utilizator ar vizita site-uri infectate folosind fiecare dintre produsele testate.
Produse testate:
- AVG Anti-Virus Free 2015
- Avast! Free Antivirus 2015
- ESET Smart Security 8
- Kaspersky Internet Security 2015
- McAfee Internet Security 13
- Microsoft Security Essentials 4.6
- Panda Free Antivirus 15
- Norton Security 22
- Trend Micro Titanium Internet Security 8
Eficacitatea produselor anti-malware gratuite și cele contra-cost oferite de companiile de securitate ale căror programe antivirus au fost testate diferă foarte mult. Microsoft Security Essentials rămâne și de această dată cel mai ineficient produs, el fiind și singurul care nu a primit certificatul mult râvnit. În schimb, Avast! Free Antivirus a fost, în urma acestui test, cel mai eficient produs anti-malware gratuit.
Cu excepția produselor Kaspersky și Norton care nu au fost compromise în urma testului, celelalte au fost compromise cel puțin o dată. ESET a fost compromis doar o singură dată, în timp ce cel mai compromis a fost produsul Microsoft. Avast! Free Antivirus a fost cel mai eficient produs gratuit, urmat la mare distanță de AVG Anti-Virus Free, în timp ce Kaspersky a fost cel mai bun dintre cele contra-cost.
Blocarea de site-uri malițioase pe baza reputației este o abordare eficientă
Aceste produse care au împiedicat utilizatorii să viziteze site-urile malițioase, în primul rând au câștigat un important avantaj. În cazul în care malware-ul nu se poate descărca pe computerul victimei, atunci programul anti-malware se confruntă cu mai puțin de o provocare continuă/permanentă.
Unele programe anti-malware sunt prea dure atunci când evaluează software-ul legitim
Majoritatea programelor testate au generat cel puțin un fals pozitiv. Produsul Panda Free Antivirusa fost cel mai paranoic, urmat îndeaproape de McAfee Internet Security. În schimb, produsele AVG, ESET, Kaspersky și Microsoft (MSE este „eficace” și cu virușii, așa că îl înțeleg) au fost cele mai eficace (discrete) în această parte a testului, niciun program legitim nefiind blocat.
Care a fost cel mai bun produs?
Programele cele mai precise în acest test au fost Kaspersky Internet Security 2015, Norton Security, Avast! Free Antivirus, Trend Micro Titanium Internet Security și ESET Smart Security, cele cinci produse câștigând și premiul cel mare (AAA).
Perioada de testare a produselor a fost 15 ianuarie 2015 – 17 martie 2015. Testele au fost realizate pe un sistem cu Windows 7 Home Premium SP 1 (64-bit) instalat.