1. Home
  2. /
  3. Security
  4. /
  5. Rețelele publice de Wi-Fi, principala armă a hackerilor în perioada concediilor

Rețelele publice de Wi-Fi, principala armă a hackerilor în perioada concediilor

Datele personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt mult mai expuse riscului de a fi atacate pe durata vacanței de vară, când turiștii în căutare de internet gratuit se conectează frecvent la rețele publice de Wi-Fi.

Specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender susțin că informațiile personale de pe telefon, laptop sau tabletă sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacanței de vară, când turiștii în căutare de internet gratuit se conectează la rețele publice de Wi-Fi, fără să țină cont de riscurile de securitate.

Din moment ce accesul la internet în roaming poate genera costuri suplimentare în factura la mobil, turiștii obișnuiesc să se conecteze frecvent la rețele Wi-Fi, pe care le consideră inofensive. Contrar așteptărilor, conectarea la o rețea de internet controlată de un răufăcător pentru navigarea pe rețele sociale sau verificarea conturilor de email poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive.

Iată o listă cu locurile în care să evitați folosirea rețelelor de Wi-Fi:

1. Deși aeroporturile au proceduri stricte în materie de securitate fizică, există loc pentru îmbunătățiri ale securității informatice, mai ales în cazul rețelelor de internet. Numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT demonstrează că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele.

2. În cazul hotelurilor, este important să solicitați la recepție datele referitoare la rețeaua de internet: user name și parolă. Frecvent, la hotelurile care oferă internet gratuit, turiștii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet și caută rețele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranța că nu sunt parolate. De exemplu, dacă vă cazați la hotel Central, numele rețelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, în timp ce un atacator v-ar putea păcăli cu o rețea denumită „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalați recepționerilor astfel de tentative de înșelăciune.

3. Dacă folosiți transportul public (autobuz sau tren), tentația de a vă conecta la Wi-Fi în gară sau stația de autobuz vă poate expune nu doar riscului furtului de date. Mai mult, dacă cineva vă sustrage sau vă găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ulîn astfel de locuri, este util să puteți să blocați accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text. De aceea, protejați-vă telefonul mobil cu o parolă complexă. Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. Vă puteți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon.

4. Cafenelele reprezintă pentru mulți turiști locul ideal unde să verifice peste zi conturile de pe rețele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obișnuiți să le acceseze. Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, ducând la instalarea de amenințări informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifică situația contului.

5. În baruri, restaurante sau alte locuri cu rețele nesecurizate, evitați să folosiți servicii bancare online sau să faceți cumpărături online cât timp sunteți conectați la o rețea publică de Wi-Fi. Dacă este absolut necesar să vă conectați, recomandarea este să folosiți o soluție de plăți online adaptată. Pentru laptop-uri, Bitdefender Safepay garantează o conexiune sigură către contul de online banking sau către pagina de plăți din magazinul online. De asemenea, verificați dacă link-ul paginii pe care o accesați începe cu https: // și, în plus, dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastați link-ul, ceea ce indică accesul securizat. Pentru terminalele mobile, este recomandată instalarea unei soluții de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului și face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.

„Dacă un hacker reușește să atragă victime către rețele de Wi-Fi pe care le controlează, el identifică rapid vulnerabilitățile de pe dispozitiv și le exploatează ca să intercepteze traficul de date, inclusiv datele bancare când se fac plăți online. În lipsa unei soluții de securitate actualizate, victima nu descoperă interceptarea traficului decât după ce pagubele se produc”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică al Bitdefender.

Folosirea datelor mobile reprezintă o variantă sigură pentru navigarea pe internet. În ultima vreme, operatorii telecom includ în ofertele lor trafic de internet care poate fi folosit chiar și în afara țării. Cei care aleg totuși să folosească rețele Wi-Fi pot instala un VPN în paralel cu soluția de securitate pentru a reduce la maximum eventuale pagube și neplăceri.

DISTRIBUIE:

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *