Acasă IT News Raportul global Kaspersky arată că violența digitală a crescut

Raportul global Kaspersky arată că violența digitală a crescut

20
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Cel mai recent raport Kaspersky State of Stalkerware 2023 dezvăluie că aproape 31.000 de utilizatori de telefonie mobilă din întreaga lume au fost supuși stalkerware-ului, un software de supraveghere clandestin utilizat de agresorii domestici pentru a-și monitoriza victimele. Dar nu doar software-ul de tip stalkerware este o problemă, 40% dintre persoanele chestionate în întreaga lume au declarat că au fost urmărite sau suspectează că sunt urmărite.

Raportul global Kaspersky arată că violența digitală a crescut

Stalkerware-ul se ascunde, de obicei, în spatele unor aplicații legitime antifurt sau de control parental pe smartphone-uri, tablete și computere, dar, în realitate, acționează foarte diferit. Instalat – de obicei fără consimțământul și notificarea persoanei urmărite – oferă unui făptuitor mijloacele de a obține controlul asupra vieții victimei. Capacitățile stalkerware variază în funcție de aplicație.

The State of Stalkerware este un raport anual al Kaspersky care își propune să ofere o mai bună înțelegere a numărului global de persoane afectate de urmărirea digitală. În 2023, datele Kaspersky dezvăluie că 31.031 de persoane din întreaga lume au fost afectate de stalkerware, o creștere de aproape șase procente de la an la an (5,8%), față de cei 29.312 de utilizatori afectați în 2022. Cifrele inversează tendința de scădere înregistrată în 2021, confirmând faptul că urmărirea digitală continuă să fie o problemă globală.

Potrivit Kaspersky Security Network, în 2023, Rusia (9.890), Brazilia (4.186) și India (2.492) au fost primele trei țări cele mai afectate. Iranul a intrat în primele cinci în anul precedent și rămâne. Comparativ cu 2021, primele 10 țări afectate s-au schimbat puțin. În timp ce Germania a scăzut de la poziția șapte la 10, Arabia Saudită (pe locul opt în 2022) nu mai este la fel de afectată anul acesta.

 

Țară

Utilizatori afectați

1

Rusia

9,890

2

Brazilia

4,186

3

India

2,492

4

Iran 

1,578

5

Turcia

1,063

6

Indonezia

871

7

Statele Unite ale Americii

799

8

Yemen

624

9

Mexic

592

10

Germania

577

Top 10 țări cele mai afectate de stalkerware din lume în 2023

Spectrul de abuzuri este divers, peste o treime (39%) dintre respondenții din întreaga lume raportând experiențe de violență sau abuz din partea unui partener actual sau din trecut. Dintre cei chestionați pentru raport, 23% dintre oamenii din întreaga lume au dezvăluit că s-au confruntat cu o formă de urmărire online din partea cuiva cu care s-au întâlnit recent. În plus, în general 40% au raportat că au fost urmăriți sau au bănuit că au fost urmăriți.

Pe de altă parte, 12% au recunoscut că instalează sau setează parametri pe telefonul partenerului, în timp ce 9% au recunoscut că au făcut presiuni asupra partenerului lor să instaleze aplicații de monitorizare. Cu toate acestea, ideea de a monitoriza un partener fără conștientizarea acestuia este dezaprobată de majoritatea indivizilor (54%), reflectând un sentiment predominant împotriva unui astfel de comportament. În ceea ce privește atitudinile față de monitorizarea consensuală a activităților online ale unui partener, 45% dintre respondenți își exprimă dezaprobarea, subliniind importanța drepturilor la confidențialitate. În schimb, 27% susțin transparența deplină în relații, considerând monitorizarea consensuală ca fiind adecvată, în timp ce 12% consideră că este acceptabilă doar atunci când se ajunge la un acord reciproc.

În majoritatea țărilor din întreaga lume, utilizarea software-ului stalkerware nu este în prezent interzisă, dar instalarea unei astfel de aplicații pe smartphone-ul unei alte persoane fără consimțământul acesteia este ilegală și se pedepsește. Cu toate acestea, făptuitorul este cel care va fi considerat responsabil, nu dezvoltatorul aplicației. Alături de alte tehnologii înrudite, stalkerware-ul este un element al abuzului bazat pe tehnologie și este adesea folosit în relațiile toxice.

Stalkerware-ul nu este în primul rând o problemă tehnică, ci o expresie a unei probleme care necesită acțiune din partea tuturor secțiunilor societății. Kaspersky nu se angajează doar să protejeze utilizatorii de această amenințare, ci și să mențină un dialog pe mai multe niveluri cu organizațiile non-profit și cu industria, organizațiile de cercetare și agențiile publice din întreaga lume pentru a lucra împreună la soluții care abordează problema.

În 2019, Kaspersky a fost prima companie de securitate cibernetică din industrie care a dezvoltat o nouă alertă care atrage atenția și anunță în mod clar utilizatorii dacă pe dispozitivul lor este găsit un program de urmărire. În timp ce soluțiile Kaspersky au semnalat aplicații potențial dăunătoare care nu sunt malware – inclusiv stalkerware – de mulți ani, noua funcție de notificări avertizează utilizatorul asupra faptului că pe dispozitivul său a fost găsită o aplicație care ar putea fi capabilă să le spioneze.

Kaspersky colaborează cu experți și organizații relevante în domeniul violenței domestice, de la servicii de asistență pentru victime și programe pentru făptuitori, până la cercetare și agenții guvernamentale, pentru a-și împărtăși cunoștințele și a sprijini profesioniștii și victimele deopotrivă.

În 2019, Kaspersky a co-fondat și Coaliția Împotriva Stalkerware-ului, un grup de lucru internațional împotriva stalkerware-ului și a violenței domestice care reunește companii IT private, ONG-uri, instituții de cercetare și agenții de aplicare a legii și care face eforturi pentru a combate urmărirea cibernetică și pentru a ajuta victimele abuzului online. Printr-un consorțiu de peste 40 de organizații, părțile interesate pot împărtăși expertiza și pot lucra împreună pentru a rezolva problema violenței online. În plus, site-ul web al Coaliției, care este disponibil în șapte limbi diferite, oferă victimelor ajutor și îndrumări în cazul în care suspectează că există un stalkerware pe dispozitivele lor.

Raportul complet este disponibil pe Securelist.