Acasă Security Raport Kaspersky Lab: Atacurile cibernetice care au implicat malware financiar a crescut...

Raport Kaspersky Lab: Atacurile cibernetice care au implicat malware financiar a crescut cu 27,6% în 2013

0
Potrivit studiului „Financial cyber threats in 2013” realizat de Kaspersky Lab, infractorii cibernetici încearcă din ce în ce mai mult să obțină acces la conturile online ale utilizatorilor. Anul trecut, numărul de atacuri cibernetice care au implicat malware financiar a crescut până la 28,4 milioane – cu 27,6% mai mult decât în 2012.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Programele create pentru a sustrage informații financiare includ Troieni bancari, keyloggere si două categorii de malware relativ noi – unul care fură din portofelele Bitcoin și un altul care descarcă programe care generează crypto-monede. Activitatea mixtă a programelor care vizează Bitcoin a devenit unul dintre motoarele din spatele evoluției atacurilor cibernetice din 2013. Un alt factor a fost descoperirea unui număr de vulnerabilități periculoase utilizate de către infractori pentru a-și pune în aplicare atacurile cibernetice prin intermediul popularei platforme Java.

În 2013, soluțiile de securitate Kaspersky Lab au protejat 3,8 milioane de utilizatori de atacurile financiare (o creștere cu 18,6% față de anul precedent). Troienii bancari, inclusiv notorii Zbot, Carberp si SpyEye, au fost implicați în două treimi dintre atacurile cu malware financiar. Totuși, în comparație cu proporția din 2012 a acestui tip de malware, popularitatea acestora a scăzut din cauza creșterii activității programelor malware care vizează Bitcoin. Proporția keylogger-elor – programe malware care interceptează informațiile introduse cu ajutorul tastaturii – a scăzut, de asemenea, deoarece infractorii cibernetici au trecut de la aceste programe foarte specializate, la troieni cu o gamă largă de funcționalități. 

Cea mai mare proporție de infracțiuni cibernetice de tip financiar au fost descoperite în Afghanistan, Bolivia, Camerun, Mongolia, Myanmar, Peru, Turcia și Etiopia, unde acest tip de amenințare a fost implicată în mai mult de 12% dintre incidentele malware.

În plus, a existat un nivel ridicat de activitate și în segmentul de malware mobil, în 2013 fiind înregistrată o creștere explozivă a numărului de aplicații mobile capabile să fure bani din conturile bancare ale utilizatorilor. Numărul acestor tipuri de amenințări regăsite în colecția Kaspersky Lab a crescut de aproape 20 de ori de-a lungul anului trecut. Majoritatea atacurilor au vizat utilizatorii de smartphone-uri Android.

„Anul trecut am asistat la o creștere semnificativă a proporției de amenințări cibernetice financiare, malware-ul creat pentru a fura bani jucând un rol foarte important”, a spus Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher ăn cadrul Kaspersky Lab. „Popularitatea Troienilor bancari și a altor programe care vizează informațiile financiare se datorează faptului că infractorii cibernetici le pot utiliza pentru a câștiga rapid bani. Situația actuală i-a forțat pe utilizatori, dar și instituțiile financiare să ia în mod activ măsuri de protecție împotriva amenințărilor online, în timp ce dezvoltatorii de programe de securitate sunt nevoite să dezvolte noi soluții de protecție”, a încheiat Lozhkin.

Pentru a contracara amenințările cibernetice de tip financiar, soluțiile Kaspersky Lab pentru utilizatori individuali și pentru microintreprinderi integrează tehnologia Safe Money, care protejează informațiile utilizatorilor în timpul sesiunilor de online banking și de plăți online.

Companiile care oferă clienților lor servicii financiare online se pot bucura de beneficiile complexei platforme Kaspersky Fraud Prevention. Aceasta a fost creată pentru a livra securitate riguroasă pe mai multe niveluri pentru tranzacțiile online: o soluție pentru server care verifică tranzacțiile clienților, dar și aplicații care protejează computerele și dispozitivele mobile ale utilizatorilor.

Malware-ul nu este singura metodă utilizată de către infractori pentru a fura bani online – phishingul sau crearea de false copii ale site-urilor sunt, de asemenea, populare. În 2013, soluțiile Kaspersky Lab au blocat peste 330 de milioane de atacuri de tip phishing, dintre care 31,45% au implicat utilizarea numelor băncilor, sistemelor de e-payment și a magazinelor online.

Pentru realizarea raportului ”Financial cyber threats in 2013” au fost utilizate informații oferite în mod voluntar cu ajutorul participanților la Kaspersky Security Network. Aceasta este o infrastructură cloud-based la nivel global creată pentru a procesa în mod rapid date fără caracter personal despre amenințări cu care se confruntă utilizatorii produselor Kaspersky Lab.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here