Acasă Diverse Puterea culorilor în Web Design

Puterea culorilor în Web Design

20
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Ai auzit probabil că un bun web design include o navigare ușoară. Site-urile bune sunt extrem de optimizate pentru motoarele de căutare și introduc cititorul către mesajul convenit. Așa cum ochiul uman scanează o pagină, web designerii pot optimiza site-ul pentru vizitatorii lui.

Întotdeauna trebuie să iei în considerare culorile când proiectezi un site web, deși multi oameni nu pun mare preț pe culorile pe care le folosesc în site-urile lor. Culorile pot afecta dispoziția vizitatorilor tăi. Prin înțelegerea psihologiei culorilor, poți ușor îmbunătăți propriul web design, poți crea un brand memorabil și poți crește numărul vizitelor pe site-ul tău. 

Când culorile sunt corect folosite pot transmite multe mesaje cititorului. De asemenea pot sublinia aspectele importante. În același timp dacă sunt greșit folosite pot conduce la confuzii și cititorii pot ieși rapid de pe web site-ul tău.

Culorile pot stârni o varietate de emoții și amintiri. Ca să știi care culori atrag cititorii, trebuie să-ți cunoști foarte bine publicul.

Fiecare țară asociază diferite înțelesuri și emoții cu diferite culori.

Iată câteva referințe despre anumite culori în America:

Roșu: emoție, putere, rezistență, forță, pasiune, viteză, îndrăzneală, determinare, precizie, dorință,
cerere, bravură, curaj
Galben: căldură, cordialitate, senin, luminos, fericire, realizare, confort, siguranță, energie
Albastru: încredere, siguranță, certitudine, apartenență, devotament, loialitate, profesionalism. 
Portocaliu: căldură, loialitate, rezonant, avânt, entuziasm, creativitate, deschidere, talent
Maro: relaxare, trăinicie, încredere, căldură, confort, securitate și este considerat a fi convențional și uneori sofisticat.
Verde: natură, nou, recent, proaspăt, calm, indifferent, progres, dezvoltare, creștere, abundență, înțelegere, armonie
Roz: pufos, moale, suav, plăcut, siguranță, certitudine
Violet: regal, spiritualitate, demnitate, prestigiu, noblețe, rafinament, bogăție, fast, lux, eleganță
Alb: pur, cast, curat, inocent, tineresc, inocență, nevinovăție, simplitate, credulitate. Albul reprezintă viața și căsătoria în culturile occidentale, dar și moartea în anumite culturi din Orient.
Negru: sofisticat, ceremonios, ispititor, seducător, misterios, profesionalism
Auriu: prestigiu, costisitor, scump, elitist
Argintiu: prestigiu, rezervat, special, rece, expert, abil, științific, riguros

Fundalul întunecat/negru vs. fundal alb 

Fundalul întunecat sporește lizibilitateaDeși fundalul alb încă mai este folosit (chiar destul de mult) în realizarea unei platforme web, în momentul de față, paletele de culori întunecate sunt favoritele designerilor profesioniști.

Un fundal de culoare închisă stabilește mai rapid contactul cu utilizatorul deoarece nu deranjează atât de puternic ochii*. Acest tip de background poate fi totuși supărător în cazul în care blocurile de text sunt de dimensiune mică sau foarte mică.

Atenție, culoarea întunecată nu înseamnă neapărat folosirea constantă de negru în realizarea website-ului!

Iată câteva moduri în care ochii tăi pot reacționa negativ:

  • Dureri de cap din cauza tensiunii mărite
  • Ochi uscați
  • Încordare a ochilor

Cititul prelungit pe ecranul alb al computerului poate provoca spasme musculare și ale tâmplelor, ceea ce duce la migrene, uneori destul de severe. De aceea unele site-uri de citit cărți online au un fundal gri, pentru a fi mai prietenos cu ochii.

„Dacă trebuie neapărat să citești online nu folosi un fundal alb, ci unul negru sau gri”, recomandă Richard Shugarman.

Psihologii sugerează că impresia pe care o lasă culorile contribuie cu peste 60% la acceptarea sau respingerea produsului sau a serviciului.  

Marile companii cheltuie milioane pentru cercetarea de piață a culorilor, deoarece aici intervine diferența între a vinde sau a pierde clienți.

* Un fundal alb sau mult alb folosit într-un site provoacă probleme destul de grave de vedere, după cum afirmă dr. oftalmolog Richard Shugarman, pentru My Health News Daily .