Acasă Android Publicitate capcană pe smartphone-uri. Atacatorii abuzează de numele companiei G Data pentru...

Publicitate capcană pe smartphone-uri. Atacatorii abuzează de numele companiei G Data pentru a trimite oferte false

0

G Data îi avertizează pe utilizatorii de smartphone-uri și tablete asupra unei noi amenințări: infractorii cibernetici plasează, pe o scară largă, anunțuri incluse în aplicații, cu scopul de a-i atrage în capcană.

Sunt oferite, printr-un banner web, pretinse soluții antivirus pentru Android, presupuse a fi din partea furnizorului de soluții de securitate G Data Software. Utilizatorii care dau click pe banner se abonează, fără intenție, la un serviciu SMS cu suprataxă, în valoare de 15€ pe săptămână. Conform investigațiilor inițiale, compania implicată este Mobile Minded BV, cu sediul în Arnhem (Olanda). G Data a luat poziție și a inițiat imediat procedurile legale împotriva furnizorului în culpă.

“Publicitatea prin intermediul aplicațiilor a devenit foarte atractivă pentru infractorii online,” explică Ralf Benzmuller, șeful G Data SecurityLabs. “Utilizatorii ar trebui să citească atent termenii și condițiile ofertei pentru a evita să cadă în capcana abonamentelor. În cazul recent, atacatorii au oferit servicii și soluții MobileSecurity de la G Data.” Procesul de plată este efectuat prin operatorul de rețea de telefonie mobilă, iar serviciul premium SMS în cauză este facturat, făcând dificilă rambursarea plății. Aceștia nu pot evalua legitimitatea cererii de rambursare și o vor direcționa către terți.”

Banner publicitar conceput pentru a atrage utilizatorii în capcană

 


În ce țări sunt activi atacatorii?

Cercetările inițiale arată că aceasta este o campanie infracțională internațională. Până în acest moment, experții de la G Data SecurityLabs au identificat cazuri în Finlanda, Polonia, Franța, Belgia și Olanda. Se presupune că această campanie va fi extinsă și în alte țări – inclusiv în România.

Cum funcționează frauda?

Minded BV folosește publicitatea prin aplicații pentru a face reclamă ilegală soluțiilor de securitate G Data. În locul primirii de informații sau soluții antivirus, victimele își dau acordul pentru un abonament scump, dar lipsit de valoare. Procesul de plată se efectuează prin intermediul facturii de telefonie mobilă.

Ce pot face utilizatorii afectați?

Utilizatorii de telefoane inteligente afectați ar trebui să ia legatura direct cu furnizorul lor de telefonie mobilă, să facă referire la comunicatul emis de G Data și să ceară restituirea banilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here