Programul de muncă 996, o imensă binecuvântare în mintea șefului Alibaba

Recent, şeful retailerului online Alibaba şi cel mai bogat om din Asia, Jack Ma, declara că programul de muncă 996 în firmele IT, adică de la 9 dimineaţa la 9 seara, 6 zile pe săptămână, este o imensă binecuvântare. Această declarație a stârnit în scurt timp un val de proteste din partea programatorilor chinezi. Companii americane precum Google, Microsoft şi Facebook au anunţat că susţin protestul IT-iştilor chinezi: Problema trece dincolo de graniţe.

Programatorii chinezi au iniţiat imediat și un proiect online în semn de protest, 996.ICU, proiect susţinut de grupuri de programatori de la Google, Facebook şi mai ales de pltaforma de găzduire web pentru proiecte de dezvoltare de software, deţinută de Microsoft, GitHub, unde este publicat acest proiect.

*ICU vine de la intensive care unit = secţia de terapie intensivă

Programul de muncă 996, o imensă binecuvântare în mintea șefului Alibaba

IT-iştii chinezi susţin că acest program încalcă codul muncii şi cu toate acestea mulţi angajatori din China se aşteaptă ca angajaţii să respecte un astfel de program, notează businessinsider.com.

Mai mult, companii precum Tencent şi Alibaba au restricţionat sau blocat accesul angajaţilor la proiectul 996.ICU.

“Noi, angajaţii Microsoft şi GitHub susţinem mişcarea 996.ICU şi suntem alături de angajaţii IT din China. Ştim că este o problemă care depăşeşte graniţele ţărilor. Sunt probleme pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului şi în rândul echipelor Microsoft şi al întregii industrii”, se arată într-o scrisoare iniţiată de Microsoft şi semnată de peste 100 de angajaţi ai giganţilor IT americani.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri din China susţin că este o măsură de care domeniul IT are nevoie.

“Eu personal cred că posibilitatea de a lucra conform programului 996 este o mare binecuvântare”, spunea Jack Ma într-o postare pe WeChat.

Multe companii şi mulţi angajaţi nu au posibilitatea să aibă un astfel de program de muncă. Iar dacă nu lucrezi peste program când ești tânăr, când poţi să o mai faci?”, a mai spus Ma, citat de Reuters.

SURSA

P.S. Eu îi propun chinezului programul de muncă NS7, adică non-stop, 7 zile pe săptămână. Domnule Jack, dacă nu lucrezi NS7 la 54 de ani, când poți să o mai faci? 😉 

Continuă lectura

AnteriorUrmător