Politicienii – ţinta atacurilor cibernetice prin Wi-Fi Public

O investigaţie efectuată in Londra a demonstrat ușurința cu care datele cu caracter personal pot fi sustrase atunci când ţinta utilizează o reţea Wi-Fi publică. Compania de securitate F-Secure în colaborare cu Mandalorian Security Services şi Institutul de Cercetare Cyber Security au efectuat un test, în acest caz, hacking-ul asupra dispozitivelor a trei politicieni.
Politicienii, selectaţi în mod deliberat din cele mai puternice camere ale politicii Marii Britanii, au fost Rt. Hon. David Davis MP, Mary Honeyball MEP şi Lord Strasburger. Exercițiul a fost efectuat cu permisiunea acestora care, în pofida faptului ca dețin funcții importante în cadrul diferitelor Parlamente, au recunoscut că ei nu au primit nicio instruire sau informații despre ușurința cu care computerele pot fi uzurpate în timpul utilizării Wi-Fi-ului public – un serviciu pe care îl utilizează în mod regulat. 

În cazul lui Lord Strasburger, o apelare de tip Voice over IP (VoIP) pe care acesta a efectuat-o dintr-o cameră de hotel a fost interceptată şi înregistrată utilizând tehnologia disponibilă gratuit pe internet și relativ ușor de utilizat. Strasburger a afirmat “Este extrem de îngrijorător. Acest lucru este un echipament foarte puternic. Gândul că un începător ar putea sustrage și rula datele în foarte puține ore este cu adevărat îngrijorător. Cred că dovedește că oamenii (atunci când utilizează tehnologia) ar trebui să știe mai multe despre aceasta. În cele din urmă, ei trebuie sa aibă grijă, deoarece chiar depinde de tine, nimeni altcineva nu o s-o facă în locul tău.” 
Fiecare atac nu doar că a demonstrat paşii simpli prin care un hacker sustrage serviciile protejate prin parolă, dar de asemenea modul în care ar putea fi utilizate datele cu caracter personal privind atacurile viitoare. “O persoană obișnuită va considera inutilă informaţia deţinută de un hacker despre echipa ei preferată de sport”, a declarat Steve Doamne, director la Mandalorian. “Dar odată ce el știe acest detaliu, poate trimite un e-mail de tip phishing personalizat, știind că va fi mult mai probabil să-l deschizi astfel. 
După ce faceți click pe un link din cadrul e-mail-ului sau deschideți un atașament, acestea vor încărca un malware pe dispozitive și apoi vor oferi mai departe toate informațiile. Nu numai acest lucru, dar şi informațiile companiei dvs., dacă utilizați dispozitivele pentru a accesa rețeaua companiei.” 


Sean Sullivan, consilier de securitate la F-Secure, are un sfat pentru persoanele care utilizează o reţea Wi-Fi publică: “Oamenii nu trebuie să se teamă de a utiliza o reţea Wi-Fi publică – este un serviciu fantastic. Dar ei trebuie să înțeleagă că există riscuri și este responsabilitatea lor de a se proteja. Acest lucru se face pur și simplu cu ajutorul unei Reţele Virtuale Privată sau VPN. Pentru telefoane și tablete, aceasta este disponibilă ca aplicație. Freedome VPN criptează toate datele trimise din dispozitiv către rețea, ceea ce înseamnă că hackerul nu va sustrage nimic pentru utilizare. Pur și simplu îl porniți si vă oferă cea mai bună protecție pe care o puteți avea, eventual, rămânând în condiții de siguranță în reţeaua publică Wi-Fi, astfel încât să vă puteți concentra pe ceea ce faceţi în loc să aveţi grijă de siguranța acesteia.” 
F-Secure apără zeci de milioane de utilizatori din întreaga lume împotriva amenințărilor digitale, de peste 25 de ani. Produsele premiate protejează utilizatorii şi companiile împotriva crimeware-ului şi atacurilor cibernetice şi sunt disponibile la peste 6000 de reselleri şi 200 operatori din peste 40 de țări. F-Secure sunt într-o misiune de a ajuta oamenii să se conecteze în siguranță cu lumea din jurul lor, deci alăturaţi-vă mişcării “Switch on freedom”! 
Întregul raport poate fi găsit aici.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.