Poliția Română avertizează ce se întâmplă dacă folosești software piratat

Un nou studiu inițiat de BSA / The Software Alliance confirmă legătura dintre software-ul nelicențiat, cum ar fi cazul sistemului de operare Windows, și malware-ul aflat pe PC-uri, arată un comunicat al Poliției Române.

Analiza, realizată de firma globală de cercetare IDC, indică faptul că, cu cât este mai ridicată rata software-ului nelicențiat pentru PC-uri într-o țară, cu atât mai mult malware este întâlnit, în general, pe PC-urile din acea țară. Implicațiile pentru autoritățile publice, companiile private și utilizatorii privați sunt evidente: eliminarea software-ului nelicențiat din rețelele lor IT ar putea ajuta la reducerea riscului de incidente de securitate informatică.

”Infectarea cu malware poate provoca daune semnificative, iar organizațiile se străduiesc să identifice căi pentru a se proteja cât mai bine”, a declarat Jodie Kelley, Vice Președinte Senior și General Counsel al BSA. ”Această analiză arată că legătura dintre utilizarea de software nelicențiat și malware este reală, ceea ce înseamnă că o bună gestionare a software-ului este un prim pas pentru reducerea riscurilor de securitate informatică.”

,,Prevenirea și combaterea pirateriei software reprezintă o prioritate pentru Poliția Română, iar activitățile pe care le desfășurăm au ca principal obiectiv asigurarea concurenței loiale și protejarea mediului de afaceri.” a declarat comisarul-șef de poliție Cătălin Ioniță, directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. 

Analiza statistică comparativă a ratelor la care software-ul nelicențiat este întâlnit pe PC-uri în 81 de țări şi a ratei la care malware-ul este întâlnit pe PC-uri, realizată de către Microsoft, membru BSA., demonstrează că există o puternică rată pozitivă de corelare (r=0.79) între ratele de software nelicențiat și incidența malware. Mai mult, se arată că rata de utilizare de software nelicențiat dintr-o țară este un predictor important al ratei la care malware-ul este întâlnit în aceeași țară.

Acest raport pornește de la principalul studiu BSA, care examinează ratele globale de utilizare de software nelicențiat în lume. În 2014, BSA Global Software Survey a arătat că 62% din software-ul instalat în România în anul precedent era nelicențiat, comparativ cu 43% la nivel global. De asemenea, același studiu a relevat că principalul motiv indicat de utilizatorii de pretutindeni pentru a nu utiliza software nelicențiat este evitarea amenințărilor de securitate generate de malware. Printre riscurile asociate cu software-ul nelicențiat, 64% din utilizatorii la nivel global au indicat accesarea neautorizată a sistemului de către hackeri, ca principala îngrijorare, iar 59% au indicat pierderea de date.

BSA și Poliția Română încurajează organizațiile să implementeze proceduri interne de control, cum ar fi standard ISO pentru practici SAM (Software Assets Management), pentru a-și reduce expunerea la amenințări de securitate informatică, prin asigurarea că tot software-ul instalat pe sistemele lor este deplin licențiat.

Din acest motiv, cei doi parteneri au realizat, începând din 2011, o serie de campanii de informare adresate mediului de afaceri, încercând să atragă atenția asupra amenințărilor de securitate asociate utilizării de software nelicențiat. În primii trei ani s-a acordat consultanță telefonică individualizată către 14.488 de companii și au fost trimise peste 80.000 de scrisori de informare, semnate de ambii parteneri. În campania curentă (septembrie 2014- iunie 2015) s-au trimis deja 30.000 de scrisori și s-a acordat consultanță individualizată către 6.780 de companii, telefonic. Tot în campania curentă s-a discutat și cu reprezentanţii a 527 de companii, în cadrul întâlnirilor locale din Cluj, Iași, Sibiu, Ploiești, București.

Magda Popescu, BSA Outside Counsel România: ”Studiul realizat de IDC confirmă o percepție deja existentă pe piață – obținerea de software din surse neautorizate și nesigure poate atrage o rată mai mare de riscuri pentru securitatea PC-ului  pe care software-ul este instalat și a rețelei din care face parte. BSA și Poliția Română au intuit această realitate și se află anul acesta în al patrulea an de campanii informative pentru mediul de afaceri cu privire la astfel de riscuri.”

Comisar-şef de poliţie Constantin Stroescu, directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Poliția Română: ,,Poliţia Română acordă o importanţă deosebită prevenirii şi combaterii infracţiunilor în domeniul drepturilor de autor. Prin campaniile preventive derulate în parteneriat, ne propunem să creştem nivelul de conştientizare privind consecinţele utilizării de software nelicenţiat. Dorim să arătăm companiilor că respectarea legii este în interesul lor, pentru dezvoltarea unor afaceri în siguranţă.”

Raportul integral, denumit Unlicensed Software and Cybersecurity Threatspoate fi descărcat de pe website-ul BSA, precum și de pe www.politiaromana.ro și www.softwareculicenta.ro.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.