Acasă Android Peste 50% din malware-ul de Android vizează operațiuni financiare

Peste 50% din malware-ul de Android vizează operațiuni financiare

14
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Banking-ul mobil și cumpărăturile online sunt în plină expansiune, 41% dintre europeni folosesc un smartphone sau o tabletă pentru efectuarea tranzacțiilor bancare. Conform ING Bank, alți 19% li se vor alătura anul viitor, iar această tendință a atras atenția infractorilor pentru dezvoltarea de malware special.


Abonamente nesolicitate plătite prin SMS sau apeluri premium, șantaj prin ransomware și control de la distanță al transferurilor de bani în timpul proceselor mTAN: o analiză efectuată de experți în securitate de la G DATA a dezvăluit că peste 50% din malware-ul de Android are o motivație financiară directă. Per ansamblu, analiștii au descoperit peste 440.000 de noi tulpini de malware de Android în primul trimestru al anului. O nouă tulpină de malware mobil pentru Android este descoperita la fiecare 18 secunde (4.900 mostre zilnic). Raportul Mobile Malware G DATA rezumă cele mai importante tendințe ale infractionalității cibernetice și previziunile pentru anul în curs. Acesta este acum disponibil online în G DATA Newsroom.

„Utilizarea de smartphone-uri și tablete pentru operațiuni de online banking este într-o creștere rapidă. Datorită poziției sale dominante pe piață, sistemul de operare Android, atrage în mod special atenția infractorilor cibernetici. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atacatorii sunt în curs de dezvoltare și de distribuire a programelor malware cu implicații de natură financiară, cum ar fi troienii bancari dedicați pentru această platformă. Ca atare, ne așteptăm la o creștere semnificativă în acest an a malware-ului cu motivație financiară ce vizează sistemul de operare Android”, a declarat Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager.

Creșterea malware-ului de Android cu motivație financiară


Mobile Banking se află într-o creștere rapidă, iar acest lucru are un efect asupra malware-ului de Android. Experții de securitate au stabilit că cel puțin 50% din malware-ul distribuit în mod curent are la origine motivație financiară și include troieni bancari și troieni SMS.

Creșterea malware-ului mobil, în primul trimestru al anului 2015

Experții în securitate de la G Data au identificat 440.267 noi mostre de malware Android în primul trimestru al 2015. Numărul de cazuri noi de malware Android a crescut cu 6,4% față de trimestrul IV din 2014 (413.871 mostre). Comparativ cu primul trimestru al anului 2014 (363.153 mostre), creșterea este și mai mare: 21%.


Previziuni suplimentare:
  • Numărul de noi tipuri de malware a crescut semnificativ în 2015: experții G Data se așteaptă la o creștere rapidă a numărului de cazuri noi de malware Android în 2015. Din cauza cifrelor constant ridicate de distribuție pe piață a sistemului de operare, infractorii cibernetici sunt determinați să dezvolte programe malware dedicate.  
  • Internet of Things – invazie a malware-ului prin dispozitive mobile: dispozitivele inteligente sunt predispuse la atac. Chiar dacă acestea sunt automobile inteligente, echipamente de încălzire sau routere, cercetătorii descoperă tot mai multe deficiențe de securitate. În multe cazuri, smartphone-urile și tabletele sunt folosite pentru a controla dispozitivele inteligente. Analiștii G DATA se așteaptă ca aceste dispozitive mobile să devină un vector important de atac. 

Raportul Mobile Malware G DATA este disponibil online pe adresa: https://secure.gd/dl-en-mmwr201501