Acasă Diverse Patru din cinci utilizatori au încercat să elimine informații personale de pe...

Patru din cinci utilizatori au încercat să elimine informații personale de pe site-uri web sau din social media

88
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Noi studii derulate de Kaspersky indică faptul că utilizatorii din întreaga lume vor să ia mai multe măsuri pentru a-și proteja și menține controlul asupra vieții lor private. După cum a reieșit din cel mai recent raport al companiei, Defending digital privacy: taking personal protection to the next level, utilizatorii sunt din ce în ce mai conștienți de locurile în care datele lor personale sunt disponibile online. De fapt, 82% dintre aceștia spun că au încercat să înlăture informații private de pe site-urile web sau de pe canalele de social media. Cu toate acestea, o treime (37%) dintre ei nu au absolut nicio idee cum ar putea să facă acest lucru.

Patru din cinci utilizatori au încercat să elimine informații personale de pe site-uri web sau din social media

Aceste descoperiri dezvăluie cât de importantă este protejarea confidențialității datelor și a interacțiunilor noastre din online, pentru a beneficia în continuare de pe urma tehnologiei. Raportul, care include constatările dintr-un nou sondaj efectuat în rândulpriv consumatorilor, efectuat în 23 de țări, examinează atitudinile actuale ale consumatorilor față de confidențialitatea online și ce măsuri iau oamenii pentru ca informațiile lor private să nu cadă pe mâini rele.

Consumatorii au arătat că nu sunt îngrijorați numai de datele lor private, dar și de cele ale persoanelor apropiate. De exemplu, raportul relevă că 24% dintre consumatori susțin că datele lor personale sau informații despre familia lor au devenit disponibile public fără acordul lor. 

Astfel de incidente împing utilizatorii să ia decizii conștiente despre cum și unde sunt stocate datele lor personale, pentru a evita ca acestea să fie văzute sau utilizate de alte persoane, fără permisiune. O mare parte dintre utilizatori aplică măsuri suplimentare atunci când navighează pe internet, pentru a-și ascunde informațiile de atacatorii cibernetici (43%), de site-urile web pe care le vizitează (41%) sau de alte persoane care ar putea accesa același dispozitiv (37%). În plus, unii utilizatori rămân îngrijorați cu privire la stocarea informațiilor personale pe dispozitivele lor. De exemplu, unul din cinci utilizatori (21%) afirmă că este îngrijorat de colectarea datelor personale de către aplicațiile pe care le folosește pe dispozitivul său mobil.

Este posibil ca acești oameni să simtă că pierd controlul asupra stocării datelor lor, fiind conștienți de riscurile legate de schimbul de informații personale. Deci, e perfect de înțeles că nu doresc ca acestea să fie utilizate de către terți, fără acordul sau cunoștința lor.

“Există multe modalități prin care vă puteți controla amprenta digitală. Una dintre ele este să țineți cont cu cine împărtășiți datele personale și să înțelegeți cum ar putea fi acestea folosite. Orice informație care ajunge pe internet poate rămâne accesibilă mult timp, pentru o gamă variată de oameni, dacă nu luați măsurile specifice pentru a o proteja. Dacă înțelegem cum ne putem păstra datele personale în siguranță pe internet și cum putem gestiona eficient locul în care acestea sunt stocate, suntem cu un pas mai aproape de asigurarea unei prezențe pozitive online, de îmbunătățirea reputației personale și de deschiderea către oportunități viitoare”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Patru din cinci utilizatori au încercat să elimine informații personale de pe site-uri web sau din social media
Diagramă: Față de cine își protejează utilizatorii secretele de navigare?

Pentru ca utilizatorii să își protejeze mai bine confidențialitatea datelor, au nevoie de îndrumare. În acest sens, Patrick Penninckx, Head of Department, Information Society, Council of Europe, adaugă:

“Cercetarea anuală “Global Privacy Research” realizată de Kaspersky, oferă instrumente utile pentru a înțelege mai bine nivelul de conștientizare și percepția generală pe care utilizatorii de internet o au asupra exercitării dreptului lor la confidențialitate și, totodată, asupra protecției datelor cu character personal. Convenția 108+ recomandă promovarea utilizării mai răspândite și mai serioase a evaluărilor de impact privind protecția datelor, aplicarea principiului ”privacy by design” și o atitudine proactivă față de cerințele de securitate a datelor.”

Pentru a vă asigura că informațiile dumneavoastră personale rămân în siguranță pe internet, Kaspersky recomandă:

  • Păstrați o listă a conturilor dvs. online pentru a ști în orice moment ce servicii și site-uri web vă pot stoca informațiile personale
  • Începeți să utilizați “Privacy Checker” care vă ajută să luați în considerare trecerea profilurilor de social media în mod privat. Acest lucru face mai dificil pentru terți să găsească informații extrem de personale
  • Pentru a identifica cerințele potențial periculoase sau suspecte făcute de o aplicație și pentru a înțelege riscurile asociate cu diferite tipuri de permisiuni obișnuite, instalați Kaspersky Security Cloud. Produsul include, de asemenea, o funcție “Do not track”, pentru a împiedica încărcarea elementelor de urmărire care vă monitorizează acțiunile pe site-urile web și colectează informații despre dvs
  • Utilizatorii europeni pot simplifica procesul de redobândire a controlului asupra informațiilor personale care au fost publicate online fără permisiunea lor, folosind Undatify. Noul serviciu sprijinit de Kaspersky contactează organizațiile care pot stoca date personale, astfel încât acestea pot fi împărtășite cu utilizatorul sau chiar șterse, în conformitate cu reglementările GDPR

Pentru informații suplimentare și pentru a citi raportul complet, accesați acest link.