Costin-Pecingina-G-Data

Antivirus gratuit sau antivirus plătit?

Pe scurt, programele antivirus contribuie la protejarea computerelor împotriva viruşilor, precum şi a altor “invadatori” care pot “ataca” un computer. În esenţă, un program antivirus are rolul de a scana, detecta şi elimina viruşii de calculator şi alte programe nocive.

Antivirusul este printre primele aplicații pe care trebuie să le instalezi pe calculator pentru a preveni riscul unei infecții cu viruși, viermi, troieni, adware, spyware și malware, infecții care se răspândesc din ce în ce mai mult pe internet. 

Mulți ar spune (aici sunt și eu total de acord) că cea mai bună protecție împotriva acestor atacuri o reprezintă achiziționarea unui antivirus, el beneficiind de numeroase opțiuni care nu sunt disponibile la un antivirus gratuit, sau de suport gratuit din partea producătorului. 

De aceea, în general, un antivirus gratuit nu vine decât cu opțiunile de bază (de aceea este preferat de către începători) și nu îți pune la dispoziție și alte unelte pentru o securitate mai bună a calculatorului.

Într-o discuție avută astăzi pe această temă, Costin Pecingina, Marketing Manager la AV Security Software Distribution și unic distribuitor oficial G Data Software în România, a evidențiat foarte bine importanța alegerii unui antivirus contra-cost (aici includem și produsele gen Internet Security sau TotalSecurity) în detrimentul unui antivirus gratuit, spunând:,,Încă din 2009, de când G Data a intrat pe piața locală, beneficiind de sprijinul publicațiilor media din domeniul IT, am încercat să îi educăm pe utilizatori și să le atragem atenția asupra pericolelor de pe Internet prin transmiteri periodice de comunicate de presă, prin reduceri de prețuri sau prin concursuri cu premii. Este adevărat că cea mai dură lecție pe care o poate primi un utilizator este atunci când își pierde, datorită unui virus, datele personale, pozele sau documentele importante stocate în computer, telefon sau tabletă. Utilizatorii merg pe principiul: „Mie nu mi s-a întâmplat”. Din păcate, realitatea crudă este că nici utilizatorii din țările cu economie dezvoltată nu conștientizează care sunt diferențele dintre un antivirus plătit și unul gratuit, așa cum se poate vedea din studiul efectuat de G Data pe utilizatori din Europa*. Și nu se poate spune, în cazul acestora, că decizia de cumpărare este legată de veniturile și condițiile de trai”.                                                                                                                    
Foto: Costin Pecingina

*Într-un sondaj realizat recent de G Data pe utilizatorii din Europa, numai 28,41% dintre cei chestionați folosec un antivirus plătit, față de 62,79% dintre cei chestionați, care folosesc un antivirus gratuit. De asemenea, 1,16% dintre respondenți folosesc o versiune plătită ilegală (crackuite), 4,24% nici nu știu ce anume folosesc (!!!), iar 3,41% nu folosesc nici o protecție pentru calculator. După cum se poate vedea și în a doua imagine, deși 9,80% dintre cei chestionați spun că folosesc o protecție pentru calculator, ei nici măcar nu știu ce fel de produs folosesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Scroll Up