Acasă Diverse O cercetare Kaspersky Lab arată că jumătate dintre angajații din domeniul IT...

O cercetare Kaspersky Lab arată că jumătate dintre angajații din domeniul IT sunt îngrijorați de siguranța datelor personale

10
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Factorii decidenți din domeniul IT din întreaga Europa sunt îngrijorați în legătură cu numărul mare de organizații care pot să acceseze datele lor personale și, în plus, încrederea lor în abilitățile de securitate IT ale colegilor din industrie este una redusă.

Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului ”De la sentimentul că ești depășit, la împuternicire, drumul departamentelor IT către securitatea datelor”, care arată că doar jumătate (55%) dintre angajații din domeniul IT au încredere că alte organizații se ocupă de datele lor în mod corespunzător. Acest lucru indică un nivel foarte scăzut de încredere din partea unui public specializat în domeniul securității IT, într-un moment în care protecția datelor personale se află în atenția tuturor.

Ținând cont de faptul că Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR) va intra în vigoare peste aproximativ 6 luni (în mai 2018), Kaspersky Lab a realizat acest studiu pentru a afla mai multe despre presiunea resimțită de factorii decidenți din domeniul IT de a proteja datele și capacitatea lor de a face acest lucru.

Sondajul realizat la nivel european printre angajații din domeniul tehnologiei a scos la iveală păreri ferme privind protecția datelor, care ridică semne de întrebare asupra modului în care organizațiile administrează datele cu caracter personal pe care le au în grijă. În ciuda faptului că majoritatea respondenților (73%) au spus că securitatea datelor personale este importantă, două treimi (64%) sunt îngrijorați în legătură cu numărul de organizații care au acces la informațiile lor personale. Și mai mulți (67%) sunt îngrijorați că informațiile lor personale ar putea fi atacate de hackeri.

Factorii decidenți din domeniul IT conștientizează mai mult pericolele la care sunt expuse datele personale deoarece ei văd cum sunt gestionate acestea zilnic, ceea ce dă o greutate mai mare oricărei îngrijorări pe care ar putea să o aibă. Cercetarea a scos în evidență faptul că unul din trei utilizatori (32%) nu are încredere că organizația sa poate să demonstreze proveniența datelor personale pe care le deține. Această lipsă de încredere într-o bună gestionare a datelor îi determină pe factorii decidenți din domeniul IT să fie îngrijorați de soarta propriilor date care ajung în mâinile altor organizații, și au temeri legate de pierderea sau atacarea lor de către hackeri.

În ciuda acestor rezultate, în unele părți din Europa există un nivel mai mare de încredere și siguranță printre angajații din domeniul IT decât în celelalte. De exemplu, trei sferturi (76%) dintre factorii decidenții din domeniul IT din Franța au încredere că organizațiile le protejează datele. Comparativ, procentul este de 56% în Marea Britanie și de doar 48%, în Germania.

”Având în vedere că, în activitatea lor zilnică, au de-a face cu provocări legate de securitatea datelor, nu este neapărat o surpriză faptul că angajații din domeniul IT și-au format păreri clare în privința protecției datelor personale”, spune Bogdan Pismicenco, Channel Manager la Kaspersky Lab pentru România, Bulgaria și Republica Moldova. “Ei văd venind amenințări din toate direcțiile și sunt perfect conștienți de efectele unei breșe de securitate. Este, însă, îngrijorător că experiența lor i-a determinat să-și piardă încrederea în organizații și în colegii de breaslă. Acest lucru indică foarte clar că mai este o cale lungă până la momentul în care companiile vor trata datele pe care le dețin cu grija și respectul meritate – lucru care trebuie să se întâmple înainte de termenul limită privind GDPR.”

Pentru realizarea acestui studiu au fost intervievați peste 2.000 de factori decidenți din domeniul IT din organizații cu peste 50 de angajați. Cercetarea a fost efectuată în Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Portugalia, Suedia, Danemarca și Norvegia.