Acasă IT News Numărul de malware pentru mobile s-a triplat în al doilea trimestru al...

Numărul de malware pentru mobile s-a triplat în al doilea trimestru al anului 2015

14
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Potrivit celui mai recent raport Kaspersky Lab efectuat la nivel global, numărul amenințărilor pentru dispozitive mobile s-a triplat în al doilea trimestru al anului 2015, ținta acestor atacuri de spionaj fiind companiile mici și mijlocii.

 

Datele Kaspersky Lab arată că 51% din atacurile online care au fost blocate de produsele companiei au provenit din Rusia. Alte țări care s-au numărat printre principalele surse de malware sunt SUA, Olanda, Germania, Franța, Insulele Virgine, Ucraina, Singapore, Regatul Unit și China. 

Amenințări pentru dispozitive mobile

În al doilea trimestru al anului 2015 au apărut 291.800 de programe malware noi ce vizau dispozitivele mobile – de 2,8 ori mai multe decât în trimestrul anterior. 1 milion de pachete de malware pentru dispozitive mobile au fost instalate în al doilea trimestru, de 7 ori mai multe decât în T1. 

Operațiunile de mobile banking au rămas ținta principală a atacurilor. Raportul din primul trimestru al anului 2015, realizat de Kaspersky Lab, menționa malware-ul Troian-SMS.AndroidOS.OpFake.cc, care era capabil să atace nu mai puțin de 29 de aplicații bancare și financiare. Cea mai recentă versiune a malware-ului, care a apărut în trimestrul al doilea, poate ataca 114 (de patru ori mai multe) aplicații bancare și financiare. Scopul său principal este de a fura datele de autentificare ale utilizatorilor, cu care să atace, printre altele, aplicații de email populare.

Atacurile pe Web: riscuri financiare

Au fost înregistrate 5.900.000 de notificări care avertizau cu privire la tentativele de infectare cu malware cu scopul de a fura bani, prin accesarea online a unor conturi bancare – cu 800.000 mai puține decât în primul trimestru. 

Amenințările financiare nu se limitează la programele malware care atacă clienții sistemelor de online banking. Pe lângă programele malware (83%), amenințări financiare sunt și minele de Bitcoin (9%) – programe malware care folosesc resursele computerului victimei pentru a genera monede Bitcoin, dar și hoții de portofele Bitcoin (6%) și keyloggerii (2%). 

Atacurile cibernetice cu țintă predefinită

În al doilea trimestru al anului 2015, experții Global Research and Analysis Team din cadrul Kaspersky Lab au dezvăluit patru campanii de spionaj cibernetic: CozyDuke, Naikon, Hellsing și Duqu 2.0. Lista victimelor includea agenții guvernamentale, companii comerciale și alte ținte la nivel înalt. Al doilea trimestru a demonstrat, de asemenea, interesul infractorilor pentru de companiile mici și mijlocii – acest tip de firme a fost vizat de campania de spionaj cibernetic Grabit. Infractorii cibernetici s-au concentrat pe companiile care activau în industria chimică, nanotehnologie, educație, agricultură, mass media și construcții. 

“În al doilea trimestru am lansat o inițiativă importantă, numită Securing Smart Cities, care își propune să îi ajute pe dezvoltatorii orașelor inteligente să țină cont de securitatea cibernetică în activitatea lor,” a declarat Alexander Gostev, Chief Security Expert în cadrul Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab. “Dacă măsurile de securitate nu sunt planificate în faza de dezvoltare, ar putea exista repercusiuni serioase mai târziu, iar abordarea retrospectivă în securitate nu este cea mai eficientă,” a explicat Alexander Gostev.

Al doilea trimestru în cifre

Potrivit datelor KSN, soluțiile Kaspersky Lab au detectat și respins 379,9 milioane de atacuri provenite din surse online din toată lumea. De-a lungul acestor trei luni, în medie 23,9% dintre computerele utlizatorilor de Internet din întreaga lume s-au confruntat cu un atac online cel puțin o dată, cu 2,4 % mai puține decât în primul trimestru. 

pachete de malware pentru dispozitive mobile detectate
Numărul de pachete de malware pentru dispozitive mobile detectate (Q4 2014 – T2 2015)

Raportul complet pe trimestrul al doilea din 2015 este disponibil pe Securelist.com.