Acasă Diverse Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în „presa” românească

Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în „presa” românească

466
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Presa românească = clickbait. O definiție scurtă a cuvântului clickbait este momeală pentru clickuri. Pe orice site românesc ai intra, prima dată te lovesc notificările. Practic, pagina web dorește să te informeze de fiecare dată când un nou articol este publicat.

Ideea în sine este bună, dar efectul scontat este tocmai invers decât cel așteptat. Deși mare parte a utilizatorilor trec peste acest mesaj pop-up (care poate să devină enervant, întrucât apare de fiecare dată când accesezi site-ul, asta dacă nu ai dat accept), notificările pot duce și la o diminuare a nivelului de trafic (mai ales pentru site-urile mai mici).

Dacă vă întrebați de ce apar aceste notificări tot timpul, răspunsul este simplu. Tendința oamenilor este de a citi doar titlul, din care de multe ori se înțelege contextul. Astfel, conținutul articolului nu mai este accesat.

Era internetului (şi mai ales această pandemie) a dus la un volum mare de informații livrat într-un timp relativ scurt, care la rândul său s-a propagat în media prin nevoia de informare rapidă, la nici un click distanță. Și când tu știi deja despre ce e vorba atunci când îți apare un share pe news feed sau pe desktop, a da click și a petrece două – trei minute pe un articol poate să pară prea mult.

Un studiu arată că 18.97% dintre notificări vin din partea diverselor publicații online. Aproximativ 90% dintre aceste push notifications sunt folosite pentru a promova content nou, în timp ce există destui publisheri care le folosesc (și) pentru a crește numărul de clickuri.

Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în "presa" românească

Reversul medaliei este că presa interesată să genereze clickuri trebuie să recurgă la clickbaituri (momeli) – cu alte cuvinte, să dea titluri care nu relevă conținutul știrii. Așa se ajunge la titluri tipice de can-can, ce pretind EXPLOZIV sau SENZAȚIONAL! când, de fapt, e un fapt cunoscut de majoritatea opiniei publice sau, și mai grav, nu-i nimic extraordinar.

Potrivit unor studii citate de Wired, ne lăsăm păcăliți de clickbait din două motive: din cauza rolului pe care îl joacă emoțiile în judecata intuitivă și creierul leneș.

În România este o adevărată industrie de fake-news și clickbait, alimentată cu zeci de milioane de euro, intermediată de una din cele mai mari corporații din lume și finanțată de toate companiile care nu văd nicio problemă în a-și plasa reclamele lângă titluri mincinoase.

Efectele acestui fenomen sunt incalculabile. Iar responsabilitatea pentru minciunile și manipulările care ne invadează zilnic ecranele telefoanelor și calculatoarelor se împarte între toate entitățile implicate în această industrie.

Românii iubesc senzaționalul şi fake news-ul

noiembrie 2021

Câteva exemple de titluri înșelătoare (clickbait):

ȘOC! Mutare de ULTIMĂ ORĂ!

Experții avertizează!

Ți se rupe sufletul! Vezi ce a pățit…

UNDE și-a făcut o vedetă foarte cunoscută CONCEDIUL de LUX!

MIRACULOS! Scapă în doar câteva zile de o problemă majoră!

A murit! Trebuie să vezi asta!

DOLIU în lume! Nu o să-ți vină să crezi cum A MURIT o celebritate!

Doliu la PRO TV! Din păcate, tocmai A MURIT! Vestea TRISTĂ a picat ca un TRĂSNET!

ULTIMA ORĂ! de la …, bolnavi de Covid 19!

Autoritățile ne ascund morții de COVID-19!

ŞOC ŞI GROAZĂ! Vezi câţi oameni au murit de la vaccin

(tot un fel de clickbait) BREAKING NEWS doamnelor și domnilor… – ne spune Gâdea seară de seară în emisiunea „Clickbait-ul zilei”

sau

Idei care îți fac viața “mai ușoară”

Cel mai rapid mod de a…

De ce ar trebui să…

Cum am reușit noi să…