Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în “presa” românească

Presa românească = clickbait. O definiție scurtă a cuvântului clickbait este momeală pentru clickuri. Pe orice site românesc ai intra, prima dată te lovesc notificările. Practic, pagina web dorește să te informeze de fiecare dată când un nou articol este publicat.

Ideea în sine este bună, dar efectul scontat este tocmai invers decât cel așteptat. Deși mare parte a utilizatorilor trec peste acest mesaj pop-up (care poate să devină enervant, întrucât apare de fiecare dată când accesezi site-ul, asta dacă nu ai dat accept), notificările pot duce și la o diminuare a nivelului de trafic (mai ales pentru site-urile mai mici).

Dacă vă întrebați de ce apar aceste notificări tot timpul, răspunsul este simplu. Tendința oamenilor este de a citi doar titlul, din care de multe ori se înțelege contextul. Astfel, conținutul articolului nu mai este accesat.

Era internetului a dus la un volum mare de informații livrat într-un timp relativ scurt, care la rândul său s-a propagat în media prin nevoia de informare rapidă, la nici un click distanță. Și când tu știi deja despre ce e vorba atunci când îți apare un share pe news feed sau pe desktop, a da click și a petrece două – trei minute pe un articol poate să pară prea mult.

Un studiu arată că 18.97% dintre notificări vin din partea diverselor publicații online. Aproximativ 90% dintre aceste push notifications sunt folosite pentru a promova content nou, în timp ce există destui publisheri care le folosesc (și) pentru a crește numărul de clickuri.

Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în "presa" românească

Reversul medaliei este că presa interesată să genereze clickuri trebuie să recurgă la clickbaituri (momeli) – cu alte cuvinte, să dea titluri care nu relevă conținutul știrii. Așa se ajunge la titluri tipice de can-can, ce pretind EXPLOZIV sau SENZAȚIONAL! când, de fapt, e un fapt cunoscut de majoritatea opiniei publice sau, și mai grav, nu-i nimic extraordinar.

Românii iubesc senzaționalul

Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în "presa" românească
TRAFIC APRILIE 2020

Exemple de titluri înșelătoare (clickbait):

ȘOC! Mutare de ULTIMĂ ORĂ!

Experții avertizează!

Ți se rupe sufletul! Vezi ce a pățit…

UNDE și-a făcut o vedetă foarte cunoscută CONCEDIUL de LUX!

MIRACULOS! Scapă în doar câteva zile de o problemă majoră!

A murit! Trebuie să vezi asta!

DOLIU în lume! Nu o să-ți vină să crezi cum A MURIT o celebritate!

Doliu la PRO TV! Din păcate, tocmai A MURIT! Vestea TRISTĂ a picat ca un TRĂSNET!

ULTIMA ORĂ! de la …, bolnavi de Covid 19!

Autoritățile ne ascund morții de COVID-19!

(tot un fel de clickbait) BREAKING NEWS doamnelor și domnilor… – ne spune Gâdea seară de seară în emisiunea “Clickbait-ul zilei”

”Să înceapă SPECTACOLUL! Primul caz de CORONAVIRUS în România. În București!

Ulterior, după ce au apărut numeroase comentarii negative privind veridicitatea informațiilor, Money.ro a modificat titlul și a făcut update cu informațiile oferite de către reprezentanții statului. Până la modificare, știrea a strâns pe Facebook aproape 400 de share-uri.

Money.ro nu numai că a păstrat informația pe site și pe social media, deși ea fusese negată de autorități, dar a și dat de înțeles cititorilor că faptele afirmate sunt reale, prin exprimarea folosită: ” Angajații vor fi testați”, ”a fost infestată”.

Notificările și clickbait-ul pentru vizualizări în "presa" românească
Titlul original de pe Money.ro (captură)

sau

Idei care îți fac viața “mai ușoară”

Cel mai rapid mod de a…

De ce ar trebui să…

Cum am reușit noi să…

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.