Acasă Online Motoare de căutare care vă respectă intimitatea

Motoare de căutare care vă respectă intimitatea

1288

Atunci când vine vorba de motoare de căutare importante, majoritatea se gândesc la Google, Bing sau Yahoo, dar ele pot urmări istoricul dvs. de căutare și pot construi profile despre tine, servind rezultate diferite bazate pe istoricul de căutare. Încearcă unul dintre motoarele de căutare alternative de mai jos, dacă te-ai săturat să tot fii urmărit.

Știm că motorul de căutare Google criptează traficul de căutare atunci când sunteți logat, prevenind numai interceptările de către o terță persoană din rețea – dar nu împiedică Google să te urmărească.

Lista cu cele mai inportante motoare de căutare care-ți respectă intimitatea este următoarea:

1.DuckDuckGo – Motorul de căutare preferat și popularizat de hackerii Anonymous, a avut o creștere spectaculoasă în ultimul timp (mai ales de la începutul pandemiei). Lansat în 2008 de Gabriel Weinberg, acest motor de căutare devine din ce în ce mai preferat în defavoarea Google. DuckDuckGo a atins zilele trecute o etapă majoră în istoria sa de 12 ani, când a înregistrat și prima zi cu mai mult de 100 de milioane de interogări de căutare a utilizatorilor. Dacă nu ești convins încă de eficiența motorului de căutare DuckDuckGo, poate aceste informații te vor face să-ți schimbi părerea definitiv. Pagina de ajutor o puteți accesa aici.

Recomandare: Signal sau Telegram în loc de WhatsApp și DuckDuckGo în loc de Google. De Facebook nu mai zic nimic. Se știe situația. Alternativa la Twitter este Parler (redeschis între timp).

Motoare de căutare care vă respectă intimitatea

2. Brave SearchBrave, dezvoltatorul browser-ului web cu același nume, a lansat un motor de căutare ce pune accent pe protejarea intimității utilizatorilor. Disponibil în varintă Beta, Brave Search asigură utilizatorii că datele lor personale nu vor fi folosite pentru targetarea cu reclame, întrucât compania folosește un index propriu care îi conferă independență față de Google.
3. Startpage – Fondat de David Bodnick în 1998, motorul de căutare Ixquick’s Startpage oferă rezultate date de Google, le preia și ți le trimite, dar nu folosește cookie-uri, șterge imediat adresele IP și nu păstrează lista căutărilor pe care le faci.
4. WolframAlpha – Dezvoltat de Wolfram Research, WolframAlpha este un motor de căutare computațional. Acest serviciu online oferă răspunsuri la întrebări factuale și nu o listă de link-uri așa cum oferă motoarele de căutare obișnuite. Răspunsurile oferite de Wolfram Alpha constau nu în linkuri, ci în grafice, diagrame, tabele și cifre; acesta nu va oferi doar răspunsul exact, ci va prezenta o pagină ordonată cu informații suplimentare din surse verificate. Acest motor de căutare bazat pe modele matematice si algoritmi ar putea fi ideal într-un web semantic.
5. Qwant  – Qwant este un motor de căutare web francez, lansat în iulie 2013 și operat de la Paris. Este unul dintre puținele motoare de căutare din UE cu propriul motor de indexare.
6. Lukol – Traficul de pe Lukol este trecut printr-un server proxy pentru a nu se afla locația voastră exactă și orice alte detalii despre activitatea online. Lukol este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune motoare de căutare private care protejează utilizatorii de autorii fraudelor on – line.

Recomand și: Swisscows, searX, Peekier, MetaGer, Ecosia (un motor de căutare cu sediul în Berlin, Germania, care donează 80% sau chiar mai mult din profiturile sale organizațiilor nonprofit care se concentrează pe reîmpădurire).

Pentru copii

Kiddle – „Google pentru copii”, cum mai este denumit site-ul kiddle.co, este un motor de căutare sigur pentru cei mici. Mai exact, micuții pot căuta orice pe această pagină, fără ca părinții să se îngrijoreze că ar putea găsi ceva nepotrivit pentru vârsta lor. 
KidRex – este un serviciu pentru copii de la motorul de căutare Google. Interfața este la fel ca un desen făcut în creion de către unu copil (un dinozaur stă de pază). Acesta utilizează o căutare sigură și încearcă să păstreze toate rezultatele cît mai caracteristice vârstei unui copil. KidRex are, de asemenea, propria bază de date de situri web și cuvinte cheie nepotrivite copiilor. Este free și este accesibil în orice limbă.

Alte motoare de căutare pentru copii: WackySafe, Junior Safe Search, Safe Search Kids

Browsere pentru copii: Maxthon Kid-Safe Browser (Android), KidSplorer Web Browser

Recomandare: Pentru a naviga anonim pe internet încercați Tor Browser sau Epic Privacy BrowserPentru protejarea sferei private și asigurarea securității cibernetice folosiți un VPN.