Acasă Android Mobile Security Report 2020: testarea antivirușilor pe Android (AV Comparatives)

Mobile Security Report 2020: testarea antivirușilor pe Android (AV Comparatives)

37
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

AV-Comparatives a publicat un test complex realizat pe un număr de 9 aplicaţii Antivirus pentru Android, disponibile la data testării pe Google Play Store.

Produse testate: 
  • Avast Mobile Security & Antivirus 6.29
  • AVG Anti-Virus 6.27
  • Avira Antivirus Security 6.6
  • Bitdefender Mobile Security 3.3
  • G DATA Mobile Security 26.6
  • Google Play Protect 20.1
  • Kaspersky Internet Security 11.48
  • Securion OnAv 1.0
  • Trend Micro Mobile Security 11.5
Primul test a constat în evaluarea impactului asupra duratei de viaţă a bateriei. Pentru realizarea acestui test s-a măsurat consumul bateriei la deschiderea unor documente salvate pe dispozitiv, vizualizarea unor fotografii, vizionarea unor clipuri pe YouTube, vizionarea unor filmulețe stocate pe dispozitiv, trimiterea și primirea unor e-mailuri, deschiderea unor site-uri web și desfășurarea unor convorbiri telefonice timp de 30 de minute. La acest test, aproape toate aplicaţiile testate au consumat mai puţin de 3% din baterie, ceea ce este foarte bine (doar G DATA a înregistrat un consum ceva mai ridicat al bateriei). 

 

Ultimul test a fost şi cel suprem, adică confruntarea antiviruşilor cu un set de 3.220 de aplicaţii malware, culese cu câteva săptămâni dinaintea acestui test, desfășurat la data de 8 iunie 2020. Au fost excluse așa-numitele „aplicații potențial nedorite” (PUA). Testul a fost realizat cu o conexiune activă la Internet pe smartphone-uri Android autentice (nu au fost utilizate emulatoare). Setul pentru testare a constat exclusiv din fișiere APK. Mai întâi a fost efectuată o scanare la cerere. După aceasta, fiecare aplicație nedetectată a fost instalată și lansată. S-a făcut acest lucru pentru a permite produselor să detecteze programele malware folosind protecție în timp real. A fost efectuat și un test fals pozitiv, prin descărcarea a 500 de aplicații populare din diverse magazine de aplicații populare. Cu excepția Google Play Protect, toți antivirușii testați au avut o rată de detecţie foarte bună, dar Bitdefender și Trend Micro au obținut o detecţie maximă (100%).

 

Pentru acest test complex, AV Comparatives s-a mai folosit și de AVC UnDroid Analyser, serviciul propriu care oferă o analiză statică a aplicațiilor ce urmează a fi instalate (sau sunt deja instalate) pe dispozitivul mobil.
Mobile Security Report 2020: testarea antivirușilor pe Android (AV Comparatives)

Toate testele au fost efectuate pe Android 10. Pentru cine are răbdare, testul complet și review-urile pentru fiecare produs în parte poate fi studiat aici (EN).