NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Un nou sondaj global comandat de Kaspersky explorează rolul obiceiurilor digitale sănătoase în familie, precum și efectul comportamentului părinților asupra copiilor și invers. Potrivit sondajului, majoritatea părinților sunt îngrijorați de comportamentul digital al copiilor lor și doresc să-l gestioneze și să îl monitorizeze.
Aproape jumătate dintre respondenți (48%) folosesc aplicații de control parental și 45% verifică în mod regulat istoricul de pe internet al copiilor. Mai mult, 51% dintre părinți raportează despre copiii lor că folosesc dispozitive digitale sub supravegherea fie a unui părinte (42%), fie a unui membru al familiei (9%).
Copiii din ziua de azi sunt mult mai avansați din punct de vedere tehnic, de la o vârstă fragedă, comparativ cu generațiile anterioare. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este că au acces la gadget-uri mult mai de timpuriu, așa cum a confirmat un sondaj recent realizat de Kaspersky. Totuși, pot să nu cunoască toate regulile de comportament online sigur – ci sunt educați, treptat, de părinții lor. Când oferă unui copil un gadget, părinții vor să se asigure că cei mici vor fi în siguranță și protejați în mediul online. Prin urmare, majoritatea părinților se străduiesc să monitorizeze activitatea online a copiilor.
Majoritatea părinților caută să controleze videoclipurile pe care copiii le vizionează (60%), site-urile pe care le vizitează (56%) și jocurile pe care le joacă (52%). În plus, 49% dintre respondenți doresc să limiteze timpul petrecut de copii online și pe dispozitivele lor, pe parcursul zilei.
Prin monitorizarea activității online a copiilor, peste jumătate dintre aceștia discută despre obiceiuri digitale sănătoase (55%), 48% folosesc aplicații de control parental și încă 45% verifică istoricul de navigare. Cu toate acestea, aproape un sfert dintre respondenți (23%) au încredere în copiii lor și nu-i controlează în niciun fel.
Potrivit rezultatelor sondajului, părinții și familia poartă principala responsabilitate pentru reglementarea comportamentului copiilor în spațiul digital (87%). Acestea fiind spuse, peste un sfert (28%) consideră că profesorii și școlile ar trebui să facă acest lucru, iar 27% consideră că cei mici ar trebui să-și asume responsabilitatea.
În sprijinul acestei poziții, 90% dintre părinți au discutat cu copiii lor despre regulile de comportament online și eticheta digitală. Doar o zecime din toți respondenții (10%) nu au abordat acest subiect cu copiii lor.
„Datorită faptului că, în prezent, copiii folosesc smartphone-uri și alte gadget-uri, de la cele mai fragede vârste, ei percep spațiul digital ca pe ceva natural și familiar – ca o plimbare. În același timp, spațiul digital are și propriile sale reguli de comportament sigur, pe care mulți le învață încă din copilărie, cum ar fi să nu comunice cu străinii sau să nu meargă în locuri necunoscute. Părinții pot face lumea digitală a copiilor lor mai sigură, ferindu-i de conținut neadecvat și ajutându-i să învețe cum să fie în siguranță într-un mediu digital, folosind diverse instrumente și metode. De exemplu, adulții pot încuraja anumite obiceiuri digitale în familie sau pot folosi aplicații de control parental, care pot ajuta la filtrarea categoriilor de conținut dorite și nedorite, precum și la verificarea activității online a copilului”, spune Marina Titova, Vice-President, Consumer Product Marketing la Kaspersky.
„Ca terapeuți, suntem convinși că încrederea este în mod fundamental mai bună decât controlul. Cu toate acestea, când vine vorba de consumul media, părinții, de fapt, nu au încredere în conținutul de pe internet, nu neapărat în propriii lor copii. De aceea, reglementarea controlului este o idee bună, deoarece se aliniază cu dorința părinților de a-și proteja copiii. Cu toate acestea, se pune problema cât de mult control este necesar și cât este prea mult.
Știm cu toții că cei mici caută mereu spații noi pentru a se bucura de experiențe care sunt libere de controlul parental – această independență este importantă și ar trebui permisă, în funcție de vârsta copilului. În același timp, este important ca părinții să negocieze reguli cu copiii, chiar dacă aceste conversații sunt uneori problematice. Copiii respectă regulile și limitele dacă le pot înțelege și sunt conștienți de consecințe. De aceea, recomandăm părinților să folosească aplicațiile de protecție a copiilor sau să fie transparenți în activarea setărilor de securitate și să le explice – așa funcționează educația media activă.
Majoritatea copiilor au primul smartphone la vârsta de nouă sau 10 ani. Este o poartă către o lume globală educativă și distractivă, dar și plină de conținut problematic. Gândiți-vă la această expunere ca la traficul rutier – este incredibil de interesant și palpitant să ieși acolo, dar este important ca părinții să-și însoțească copiii pas cu pas pentru a păstra legătura cât mai mult posibil. Pentru condus, avem reguli și semne de circulație – la fel avem nevoie și de cele pentru activitățile pe internet”, spun terapeuții Birgitt Hölzel și Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.
Întregul raport este disponibil aici.
Următorii pași îi vor ajuta pe părinți să se asigure că cei mici sunt în siguranță online:
- În timp ce folosesc gadget-uri, este posibil ca cei mici să nu aibă cunoștințe despre igiena cibernetică și securitatea online. Părinții îi pot ajuta discutând posibile scenarii cu copiii lor și dând un exemplu.
- Este bine să instalați o aplicație de control parental; cu toate acestea, este important să discutați acest lucru cu copilul dumneavoastră și să explicați motivele din spatele acțiunilor dumneavoastră, astfel încât să înțeleagă.
- Dacă copilul dumneavoastră este un utilizator activ al rețelelor sociale și partajează o mulțime de conținut, ar trebui să discutați despre problema partajării excesive și a confidențialității datelor. De asemenea, vă puteți abona unul la celălalt pe rețelele sociale și încerca să dați un exemplu. Verificați întotdeauna geoetichetele de pe fotografii, asigurați-vă că informațiile confidențiale nu apar în fotografii sau descrieri, verificați comentariile. Puterea exemplului îi va arăta copilului cum să partajeze în siguranță informații cu abonații online, păstrându-și în același timp confidențialitatea.
Despre sondaj
În septembrie 2021, Kaspersky a contractat Sapio să efectueze un sondaj online cu 11.000 de respondenți pentru a explora rolul obiceiurilor digitale sănătoase în familie, precum și efectul obiceiurilor parentale asupra copiilor și invers. Sondajul a implicat adulți care locuiesc cu copiii lor cu vârste cuprinse între 7-12 ani, și cu program zilnic full-time. Eșantionul a inclus 1.000 de respondenți din Marea Britanie, Franța și Germania; și 500 din fiecare dintre următoarele: SUA, Turcia, Egipt, Brazilia, Columbia, Rusia, Africa de Sud, Malaezia, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Nigeria, Peru, Chile, Argentina și Mexic.