1. Home
  2. /
  3. Online
  4. /
  5. Lista celor mai folosite parole în 2014

Lista celor mai folosite parole în 2014

Compania SplashData a publicat lista anuală a celor mai folosite parole de către utilizatorii de Internet.

Cea mai utilizată parolă din lume în 2014 a rămas „123456”. Se pare că utilizatorii de internet nu se învaţă minte atunci când le sunt sparte conturile  sau pur şi simplu nu îi interesează să îşi protezeje activitatea pe internet. În continuare aceştia folosesc parole precum „password”, „12345”, „12345678” şi „qwerty”. Parolele care apar pentru prima dată pe lista SplashData sunt „696969” și „Batman”. În top 25 au mai intrat parole neinspirate ca „baseball”, „dragon”, „mustang”, „access”, „master” și  „superman”.
Vestea bună este că din ce în ce mai puţini internauţi folosesc parole slabe, poate şi ca urmare a atacurilor recente asupra unor companii precum Sony sau Target.

La fel ca numeroşi alţi experţi în domeniul securităţii cibernetice, SplashData recomandă utilizarea unor fraze secrete, formate din cuvinte luate la întâmplare, cifre şi caractere, uşor de reţinut, dar dificil de descifrat.

Cercetătorul în domeniul securităţii informatice, Bruce Schneier, spune că o parolă formată din 10 cifre ar fi imposibil de spart, dar utilizatorii trebuie să fie capabili să ţină minte această combinaţie. Recomandarea acestuia este folosirea unei parole de tipul “tlpWENT2m” care vine de la  “This little piggy went to market”. Pentru un hacker o astfel de parolă ar fi dificil de spart, dar uşor de memorat de către utilizator. 

Alte sfaturi:
  • Nu utilizați un sport preferat ca parolă – „baseball” și „footbal” se află în top 10, iar „hockey,” „soccer” și „golfer” sunt în top 100. Nu folosiți o echipă favorită, ca „yankees,” „eagles,” „steelers,” „rangers,” sau „lakers”. Toate aceste parole sunt în top 100.
  • Nu utilizați ziua de naștere sau mai ales doar anul nașterii – 1989, 1990, 1991 și 1992 sunt în top 100. 
Cărțile cu nume de copii sunt populare pentru alegerea numelui propriilor copii, așa că nu le folosiți ca parole. Nume comune, cum ar fi „Michael”, „Jennifer”, „Thomas”, „Jordan”, „Michelle”, „Charlie”, „Andrew” și „Daniel”, sunt toate în top 50.

De asemenea, în top 100 au mai intrat cuvinte și fraze, hobby-uri, sportivi de renume, autoturisme si titluri de filme. 
Este esenţial ca parola să includă atât cifre, cât şi majuscule. De asemenea, nu este recomandată folosirea aceleiaşi parole în mai multe locuri.

DISTRIBUIE:

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *