Acasă Diverse Libertatea de acces la internet este în continuă scădere în lume

Libertatea de acces la internet este în continuă scădere în lume

6
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Libertatea de acces la internet a scăzut pentru a cincea oară consecutiv în lume, potrivit raportului publicat miercuri de ONG-ul Freedom House, citează Agerpres.

acces la internetAproape șase persoane din zece (58%) din lume trăiesc într-o țară unde internauți și bloggeri au fost arestați pentru postarea în mediul online a unor conținuturi referitoare la subiecte politice, sociale sau religioase, potrivit raportului. Libertatea de expresie pe internet a scăzut în 32 dintre cele 65 de țări studiate de ONG din iunie 2014. 

„Regrese notabile au fost înregistrate în Libia, Franța și, pentru a doua oară consecutiv, în Ucraina, pe fondul conflictului teritorial și al războiului de propagandă cu Rusia”, subliniază ONG-ul într-un comunicat. 

În ciuda regresului său, Franța se află pe locul al nouălea din cele 18 țări clasificate „libere”, cu 24 de puncte față de 20 în 2014, într-o ierarhie în care zero desemnează cel mai mare grad de libertate. Libia, clasată printre cele 28 de țări „parțial libere”, a înregistrat o scădere a scorului său din iunie 2014, în principal din cauza „violenței îngrijorătoare care îi vizează pe bloggeri”. 

Există o nouă tendință globală dezvăluită de Freedom House în 2015: „guvernele fac tot mai multă presiune asupra particularilor și a sectorului privat”, prin intermediul unor grupuri ca Alphabet (ex-Google), Facebook sau Twitter, să retragă ei conținuturile direct pentru ca acestea să nu fie cenzurate.

China are cel mai scăzut scor de pe listă (88), ajungând la coada clasamentului celor 19 țări „care nu sunt libere”, în spatele Siriei și Iranului, aflate la egalitate cu 87 de puncte. Cea mai bună poziție o are Islanda, cu 6 puncte, urmată de Estonia, Canada, Germania, Australia, SUA, Japonia și Italia.