Acasă Security Kaspersky: Rețelele de socializare au fost cele mai afectate de spam în...

Kaspersky: Rețelele de socializare au fost cele mai afectate de spam în luna martie

0
În ciuda evoluției numărului de atacuri de tip phishing împotriva magazinelor online, cele mai frecvent atacate au rămas rețelele de socializare (23,5%). În martie, utilizatorii LinkedIn au riscat dezvăluirea datelor cu caracter personal, ca urmare a unei înșelătorii de tip phishing.
De asemenea, un număr semnificativ de fișiere malware a fost distribuit în numele unor organizații financiare binecunoscute. Aceste fișiere conțineau adesea un malware care fura cookie-urile browser-ului sau parolele de e-mail și trimitea datele către un server administrat de la distanță de infractorii cibernetici.
Rețelele sociale au fost, din nou, organizațiile vizate cel mai frecvent în atacurile de tip phishing. În luna martie, infractorii cibernetici au compromis LinkedIn, o rețea de socializare pentru mediul de afaceri, cu 200 de milioane de utilizatori în întreaga lume. O campanie de e-mail în masa a folosit ca temă Ziua Sf. Patrick, promițând utilizatorilor un cont premium gratuit pentru site-ul de socializare. Pentru a intra în cont, utilizatorul trebuia să acceseze un link care ducea către o pagina de phishing, și nu către site-ul oficial LinkedIn. Datele contului de utilizator și parola, odată introduse, erau transmise mai departe infractorilor.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai atacate platforme, după rețelele de socializare, s-au poziționat serviciile de e-mail și de mesagerie instantă (16,6%). Cota motoarelor de căutare (14,4%) și a organizațiilor financiare și de plată online a scăzut cu 2 și, respectiv, 3,5 puncte procentuale, serviciile financiare ajungând pe locul al treilea în clasament. Proporția de atacuri de tip phishing împotriva magazinelor online a crescut cu 8,9 puncte procentuale, poziționând această categorie pe locul al cincilea (12,8%).
Cel mai frecvent utilizate atașamente de e-mail cu caracter malware în luna martie:
  • Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen – o pagină HTML falsă, trimisă utilizatorilor prin intermediul e-mailului și deghizată sub forma unui mesaj important din partea unei instituții bancare cunoscute, a unui magazin online, a unei companii de software etc.
  • Viermele de rețea Aspxor– infectează automat website-uri, descarcă și pornește alte programe și colectează informații importante din computer.
  • Email-Worm.Win32.Bagle.gt – un vierme pentru e-mail care trimite copii ale sale către toate adresele de e-mail identificate în computerul infectat. De asemenea, viermele descarcă fișiere de pe internet, fără cunoștința utilizatorului. 
  • Troianul Zbot – specializat în furtul de informații confidențiale.
  • Familia de troieni Bublik – descarcă fișiere malware în computerul utilizatorului, după care le lansează. 
  • Familia de fișiere de tip backdoor Andromeda permite infractorilor cibernetici să controleze pe ascuns computerele infectate și să le includă în bonet-uri.


“Să presupunem că primești o notificare cu privire la veniturile nedeclarate sau un mesaj care te anunță că o declarație fiscală depusă în prealabil a fost falsă. Tentația de a afla mai multe este mare, motiv pentru care mulți destinatari deschid fișierele atașate acestor e-mailuri,” explică Maria Vergelis, Spam Analyst în cadrul Kaspersky Lab.

 „În loc de un raport financiar, atașamentul conține, de obicei, un troian care fură informațiile personale. Infractorii cibernetici sunt foarte inventivi și vin în mod constant cu noi moduri de a înșela utilizatorii. Orice mesaj de la un expeditor necunoscut, indiferent de cât de important ar părea, trebuie tratat cu foarte mult scepticism,” a concluzionat Maria Vergelis. 

Surse de spam în funcție de țară

China a fost principala sursă de spam, fiind responsabilă pentru 24,6% din numărul total de spam distribuit, cu o creștere de 1,7 puncte procentuale față de luna precedentă. SUA a ocupat locul al doilea în clasament (17%, cu o scădere de 2 puncte procentuale). Coreea de Sud a ocupat locul al treilea, fiind sursa pentru 13,6% din cantitatea totală de spam la nivel mondial, cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în luna februarie. Din aceste trei țări a fost transmis mai mult de jumătate din totalul de spam răspândit la nivel mondial.

Țările în care antivirusul a detectat cele mai mari procente de atașamente de e-mail cu caracter malware au fost SUA cu 12%, Marea Britanie cu 9,8% și Germania cu 9,1%. Procentul de spam din traficul de e-mail la nivel mondial a scăzut în luna martie cu 6,4 puncte procentuale, ajungând la o medie de 63,5%.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here