Kaspersky Lab: România se află în categoria de risc moderat privind infectarea online

Raportul Kaspersky Security Bulletin Statistici generale pe 2015 evidențiază o nouă tendință: pentru prima dată, amenințările bancare pentru dispozitive mobile se clasează în Top 10 programe malware concepute pentru a fura bani. Două familli de troieni – Faketoken și Marcher – au fost incluse în 2015 în Top 10 troieni bancari. Un alt trend îngrijorător pentru acest an este răspândirea rapidă a atacurilor ransomware. Kaspersky Lab le-a identificat în 200 de țări în 2015.


“În acest an, infractorii cibernetici au investit timp și resurse în dezvoltarea de programe malware financiare pentru dispozitive mobile”, spune Yury Namestnikov, Senior Security Researcher la Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab. “Nu este nimic surprinzător în asta, având în vedere că milioane de oameni din toată lumea folosesc acum smartphone-ul pentru a plăti servicii și bunuri. Pe baza tendințelor actuale, putem afirma că anul viitor, programele malware pentru mobile banking vor avea o cotă și mai mare.”

Topul țărilor unde utilizatorii au cel mai mare risc de infectare online este condus de Rusia cu 48,9%, Kazakhstan – 46,27%, Azerbaidjan – 43,23%. Moldova este prezentă în Top 20, pe locul 15, cu 33,28%. România se află în categoria de risc moderat, cu 23,4%.

Harta țărilor cu risc de infectare online
Sursa imaginii: Securelist.com
Alte tendințe importante în activitatea de infracționalitate cibernetică din 2015:

Infractorii cibernetici interesați să reducă riscul de a fi urmăriți penal pentru faptele lor, au trecut de la atacuri malware la distribuția agresivă de anunțuri publicitare. În 2015, publicitatea a reprezentat 12 dintre primele 20 de amenințări online. Programele de advertising au fost înregistrate pe 26,1% dintre computerele utilizatorilor individuali. 

De asemenea, Kaspersky Lab a identificat noi tehnici de a masca exploit-uri pentru a face detecția infectării și analiza codului malware mai dificile. Mai exact, infractorii cibernetici au folosit protocolul de criptare Diffie-Hellman și au ascuns exploit-urile în obiecte Flash.
Infractorii cibernetici au folosit intens tehnologia Tor pentru a-și ascunde serverele de comandă și au făcut tranzacții cu Bitcoin.

În 2015, 34,2% din calculatoare au fost atacate cel puțin o dată în timp ce proprietarii lor erau online.


Raportul complet este disponibil pe Securelist.com.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.