Acasă IT News Kaspersky Cybersecurity Index – primul raport global care măsoară nivelul amenințărilor cibernetice...

Kaspersky Cybersecurity Index – primul raport global care măsoară nivelul amenințărilor cibernetice cu care se confruntă utilizatorii de Internet

16
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Știți cât de sigur – sau de nesigur – este  mediul online? Câte persoane riscă să devină victime ale infractorilor cibernetici în prezent, fără să bănuiască? Și câte sunt deja victime? Pentru a evalua situația, Kaspersky Lab lansează Kaspersky Cybersecurity Index – primul raport global care măsoară nivelul amenințărilor cibernetice cu care se confruntă utilizatorii de Internet.

Kaspersky Lab a mai colaborat cu B2B International pentru studii online extinse, derulate în diferite țări, care aveau ca scop evaluarea comportamentului utilizatorilor de Internet, a preocupărilor acestora, a problemelor cu care se confruntă și a măsurilor pe care le iau pentru a se apăra împotriva potențialelor amenințări. Kaspersky Cybersecurity Index se bazează pe aceste informații, culese de la mii de utilizatori din toată lumea.

Raportul îmbină trei indicatori cheie, care sunt măsurați la fiecare șase luni și care oferă informația necesară pentru a monitoriza gradul de risc pentru utillizatorul “obișnuit” de Internet.

  • Indicele de îngrigorare arată procentul de persoane care cred că ar putea fi vizate de un atact cibernetic. Indicele arată cât de mult conștientizează utilizatorii pericolul la care sunt expuși.
  • Indicele privind persoanele afectate identifică numărul celor care au fost, efectiv, victime ale atacurilor cibernetice în timpul unei anumite perioade – de exemplu, câți au avut de-a face cu evenimente cum sunt scurgerile de date sau șantajul online.
  • Indicele privind persoanele protejate arată numărul celor care au instalat o soluție de securitate pe care o folosesc pentru accesarea Internetului. Aceasta este cifra medie, pentru toate dispozitivele folosite, incluzând computere și dispozitive mobile.

Coeficientul de siguranță cibernetică (descris drept 21% – 29% – 60%) a rezultat dintr-o anchetă detaliată realizată în august 2016, în 21 de țări. Potrivit informațiilor culese, doar un utilizator din cinci (21%) consideră, în prezent, că este amenințat de ceva în mediul online. În același timp, aproape o treime dintre utilizatori (29%) au căzut victime unor escrocherii ale infractorilor cibernetici (de exemplu, 8% dintre utilizatori s-au confruntat cu spargerea conturilor, iar 22% – cu infectarea cu malware a dispozitivelor).

[padding right=”8%” left=”8%”]Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatori au soluții de securitate instalate pe toate dispozitivele folosite pentru a accesa Internetul. Coeficientul demonstrează faptul că, în prezent, mulți utilizatori subestimează amenințările cibernetice chiar și după ce se confruntă cu ele. Această atitudine le afectează, inevitabil, siguranța.[/padding]

“Am creat acest coeficient pentru a le atrage atenția utilizatorilor, mass-mediei și companiilor în legătură cu securitatea cibernetică. Mulți utilizatori nu se așteaptă – credem noi – să se confrunte personal cu amenințări cibernetice, așa că nu își instalează soluții de securitate  pe dispozitive și se comportă imprudent în mediul online. Acest lucru îi transformă într-o pradă ușoară pentru infractorii cibernetici. Coeficientul reflectă rezultatele acestei abordări: 29% dintre utilizatori au fost afectați de amenințări online. Facem apel la toți utilizatorii să se informeze mai mult și să adopte o atitudine responsabilă, pentru protecția lor și a celor dragi. Securitatea trebuie împărtășită cu ceilalți, credem noi”, a spus Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Pentru mai multe informații despre acest raport, pentru a vedea cifrele din diferite țări, categoriile de vârstă și împărțirea pe sexe și a accesa detaliile despre comportamentul utilizatorilor în mediul online, vă rugăm vizitați http://index.kaspersky.com.

Mai multe informații despre siguranța online, sunt disponibile aici: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.