Acasă Diverse Kaspersky Cybersecurity Index: Oamenii devin mai bine informați despre mediul online

Kaspersky Cybersecurity Index: Oamenii devin mai bine informați despre mediul online

11
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Kaspersky Lab prezintă ultima versiune a raportului Kaspersky Cybersecurity Index, un set de indicatori care permit evaluarea nivelului de risc la care sunt expuși utilizatorii de Internet, la nivel global. Raportul pentru cea de-a doua jumătate a anului 2016 demonstrează o tendință pozitivă: numărul utilizatorilor îngrijorați din cauza securității și care sunt gata să se protejeze împotriva amenințărilor cibernetice este în continuă creștere.  

Raportul este bazat pe un chestionar online adresat utilizatorilor de Internet din toată lumea, efectuat de Kaspersky Lab de două ori pe an. În a doua jumătate a anului 2016, au fost chestionați 17.377 de respondenți din 28 de țări.

În acest an, Cybersecurity Index-ul a fost ușor modificat: cei mai importanți indicatori au fost revizuiți pentru a reflecta cu mai multă acuratețe viața virtuală a utilizatorilor din diferite țări.

Acum, Kaspersky Cybersecurity Index include trei mari indicatori:

Indiferent – procentul de utilizatori care nu cred că pot deveni ținte pentru infractorii cibernetici;

Neprotejat – numărul utilizatorilor care nu și-au instalat o soluție de securitate pe computere, tablete și smartphone-uri;

Afectat – procentajul utilizatorilor care au fost victima unei infracțiuni cibernetice. În a doua jumătate a anului 2016, lista incidentelor incluse în acest indicator a fost extinsă.

Utilizatorii Kaspersky Cybersecurity Index pot să vadă statisticile privind pierderile financiare specifice produse în urma activității de infracționalitate cibernetică. De asemenea, pot să compare informațiile pentru diferite grupuri de utilizatori (de exemplu, folosirea smartphone-urilor în rândul persoanelor în vârstă din Statele Unite ale Americii și al tinerilor din Suedia).

Indicele global pentru cea de-a doua jumătate a anului (Indiferent-Neprotejat-Afectat) a fost de 74-39-29. Aceasta înseamnă că 74% dintre utilizatori nu au crezut că ar putea să devină victime ale atacurilor cibernetice, 39% dintre respondenți nu folosesc soluții de protecție pentru toate dispozitivele conectate la Internet, iar 29% dintre cei intervievați au fost victime ale amenințărilor cibernetice în ultimele luni. Versiunea anterioară avea valori de 79-40-29, ceea ce înseamnă că, în urmă cu șase luni, mai multe persoane se credeau invulnerabile și rămâneau neprotejate.

Procentul victimelor infracționalității cibernetice rămâne la același nivel (29%) doar pentru că acest indicator a fost modificat în versiunea actuală. Pentru a avea o imagine completă, lista amenințărilor cibernetice include acum ”fraude financiare” și ”dispozitivul a fost folosit pentru atacuri cibernetice”, fără de care indicatorul mediu al celor ”afectați” la nivel global ar fi fost de 27%, în loc de 29%. Acest lucru înseamnă că numărul victimelor din cea de-a doua jumătate a anului 2016 a scăzut simultan cu creșterea responsabilității utilizatorilor privind siguranța lor.

De exemplu, numărul utilizatorilor care au întâlnit programe malware a scăzut de la 22%, la 20%, iar costurile pentru eliminarea consecințelor infectării cu malware au scăzut de la 121 de dolari, la 92 de dolari. Cu toate acestea, procentul celor care au devenit victimele altor tipuri de amenințări a crescut. De exemplu, numărul utilizatorilor afectați de programe ransomware, phishing, furt și scurgeri de date a crescut. În același timp, suma medie furată de infractorii online a crescut de la 472 de dolari, la 482 de dolari.

”Kaspersky Cybersecurity Index pentru cea de-a doua jumătate a anului 2016 arată o dinamică pozitivă care, sperăm noi, va continua”, comentează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.  “Noi facem tot ce putem ca să informăm cât mai multe persoane cu putință despre amenințările cibernetice și modalitățile de combatere a acestora. Scopul nostru este să facem lumea cibernetică sigură pentru toată lumea. Vrem să ne îndreptăm către o lume în care oamenii nu își pierd informațiile, identitatea digitală și banii din cauza infractorilor cibernetici. Kaspersky Cybersecurity Index este doar unul dintre pașii către îndeplinirea acestui scop.”

În plus față de raportul în sine și pierderile financiare, site-ul conține informații suplimentare care creează imaginea utilizatorului modern de Internet. De exemplu, statisticile de pe site arată că numărul dispozitivelor conectate la Internet într-o familie continuă să crească: în prima jumătate a anului au fost 5.9 de dispozitive/ familie, pe când în cea de-a doua jumătate această cifră a ajuns la 6.3. Este, de asemenea, evident faptul că din ce în ce mai mulți oameni folosesc serviciul de banking online (59% în prima jumătate, versus  77 % în a doua jumătate), fac cumpărături online (73% versus 90%) și folosesc sisteme de plăți digitale (44 % versus 65%).

Pentru a afla mai multe despre Kaspersky Cybersecurity Index și comportamentul utilizatorilor online în funcție de țară, vârstă sau sex, vă rugăm vizitați http://index.kaspersky.com.