Acasă IT News Kaspersky avertizează: Trebuie să ne pregătim pentru un atac cibernetic catastrofal

Kaspersky avertizează: Trebuie să ne pregătim pentru un atac cibernetic catastrofal

7
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Lumea trebuie să se pregătească pentru a face față unui posibil atac terorist cibernetic cu consecințe catastrofale, avertizează Eugene Kaspersky, patronul companiei de securitate informatică rusești Kaspersky Lab.

„Poate fi vorba despre atacuri asupra matricei Sistemului Interconectat al unei țări, care să paralizeze sistemele de control ale traficului aerian sau să vizeze centralele nucleare; este doar o chestiune de timp”, a subliniat Kaspersky într-un interviu acordat marți agenției EFE, potrivit Agerpres.

În ultimii ani, a crescut numărul acestui nou tip de atacuri, ce pot fi conduse atât de grupări teroriste, cât și de organizații mafiote sau alte grupări infracționale, astfel că la nivel internațional se impune o sporire a măsurilor de securitate cibernetică, a indicat expertul rus în interviul acordat în timpul unei reuniuni a analiștilor de securitate cibernetică din America Latină, organizată de compania sa în Chile.

El a amintit atacul cibernetic rusesc executat în anul 2007 asupra Estoniei ca represalii pentru mutarea unui monument al soldaților sovietici, cel american din anul 2010 împotriva instalațiilor nucleare iraniene, precum și recentul atac foarte sofisticat asupra rețelei de calculatoare a Bundestagului (parlamentul german), acesta din urma provenind cel mai probabil tot din Rusia.

Kaspersky a sesizat că marea problema a multor state este ca abia acum încearcă să înțeleagă acest fenomen, unele neavând nici măcar structuri specializate de apărare cibernetică.

Există de asemenea diferențe notabile în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor oferite de specialiștii bine pregătiți în războiul cibernetic. Guvernele sunt în general reticente să angajeze străini care ar putea avea acces la informațiile lor confidențiale, astfel că statele se bazează de cele mai multe ori exclusiv pe resursele umane interne.

Drept urmare, el a sugerat elaborarea de politici și standarde de securitatea cibernetică la nivel internațional, demers în care societățile din domeniu trebuie să coopereze cu guvernele.

Expertul rus a vorbit și despre posibilitatea ca „arma cibernetica” să fie folosită în unele conflicte minore dintre state, dar consideră foarte puțin probabil un „război cibernetic mondial”, care dacă totuși ar izbucni ar avea consecințe „dezastruoase”.