Acasă Antivirus Kaspersky, acuzat că a sabotat alţi producători de soluţii antivirus

Kaspersky, acuzat că a sabotat alţi producători de soluţii antivirus

6
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Doi foști angajați ai „Kaspersky Lab” susțin că dezvoltatorul de soluții antivirus din Rusia a derulat campanii cu scopul sabotării competitorilor, ţintele companiei ruse fiind firme precum Microsoft, AVG și Avast. Ca urmare, software-ul antivirus al acestor furnizori elimina fișiere importante din calculatoarele clienților lor, confundându-le cu programe malware.


Interlocutorii Reuters, care au dorit să își păstreze anonimatul, au declarat că vârful acestei activități a fost atins în perioada anilor 2009-2013. Sursele agenției spun că, în această perioadă, angajații companiei determinau cum funcționează pachetele antivirus ale concurenților, apoi le obligau să marcheze anumite fișiere importante ca fiind malware.

Posibilitatea pentru un astfel de sabotaj era oferită de faptul că firmele care operează în domeniul securității PC făceau schimb de informații pe fondul unui număr tot mai mare de programe malware. Potrivit experților din industrie, companiile ofereau reciproc licențe pentru utilizarea instrumentelor antivirus, făcând schimb de mostre de malware colectat și adunau fișierele suspecte într-un agregator.

Sursele Reuters susţin că Evgheni Kaspersky, fondatorul companiei ruse, a ordonat operațiunea de sabotaj a activităților concurenților din două motive principale. În primul rând, el credea că firmele mici pur și simplu copiază software-ul „Kaspersky Lab”, în loc să creeze propriul program. În al doilea rând, el a vrut să provoace daune concurenților, pentru a crește cota de piață a companiei sale.

„Kaspersky Lab” a respins categoric acuzațiile de sabotaj. „Compania noastră nu a efectuat campanii secrete de înșelare a concurenților, pentru ca concluziile lor eronate să le erodeze poziția în piață”, – a declarat Kaspersky, citat de Reuters. El a adăugat că astfel de acțiuni sunt „lipsite de etică, necinstite și legalitatea lor este cel puțin discutabilă.”

Kaspersky a declarat că societatea a fost ea însăși victimă a unei astfel de provocări, în noiembrie 2012, atunci când software-ul său a identificat în mod incorect drept fișiere malware aplicațiile Tencent, Mail.ru și a platformei de jocuri Steam. El spune că autorul provocării este un „terț”, şi a exclus că firma sa ar putea fi implicată în această campanie, deoarece „ar provoca daune mari întregii industrii.”

Reuters notează că, conducerea Microsoft, AVG și Avast s-a plâns anterior de astfel de provocări. Dar când jurnaliștii Reuters i-au contactat în pregătirea materialului, au refuzat să comenteze acuzațiile cu privire la implicarea în acțiuni de sabotaj a firmei „Kaspersky Lab”.

Amintim că, în martie 2015, foști și actuali angajați ai companiei ruse au declarat pentru agenția de știri Bloomberg că Evgheni Kaspersky, care anterior a lucrat în KGB, continuă să colaboreze îndeaproape cu serviciile speciale ruse și că angajează foștii agenți în funcții de răspundere.