1. Home
  2. /
  3. Security
  4. /
  5. Jumătate dintre instituțiile financiare preferă să combată decât să prevină fraudele online

Jumătate dintre instituțiile financiare preferă să combată decât să prevină fraudele online

Kaspersky Lab, în colaborare cu B2B International, a realizat un studiu în rândul reprezentanților companiilor pentru a afla părerile lor despre securitatea cibernetică, precum și politicile instituțiilor financiare cu privire la protecția împotriva fraudelor online, informează AGORA.ro. Studiul arată că aproximativ jumătate dintre bănci și sistemele de plată preferă să gestioneze incidentele cibernetice atunci când au loc, decât să investească în instrumente care să le prevină.

Pe durata cercetării, 48% dintre instituțiile financiare au susținut că își iau măsuri pentru a-și proteja clienții împotriva fraudelor online, urmărind atenuarea consecințelor negative în detrimentul prevenirii în totalitate a incidentelor. Mai mult, 29% dintre companii consideră că este mult mai ieftin și eficient să rezolvi cazurile de fraudă atunci când apar, decât să încerci să le previi. 

Conform răspunsurilor oferite de către reprezentanții băncilor și operatorii serviciilor de plată, de fiecare dată când are loc un incident de fraudă cibernetică ce implică contul unui client, doar 41% dintre organizații iau măsurile necesare pentru a preveni reapariția unui astfel de incident pe viitor. 36% dintre companii realizează o analiză a vulnerabilității folosite pe parcursul atacului și 38% oferă daune compensatorii. Cea mai populară politică printre companii este investigarea identității autorului din spatele atacului: două treimi (66%) dintre instituțiile financiare procedează astfel. 

“A te baza în totalitate pe atenuarea consecințelor negative a fraudelor este similar cu încercarea de a trata simptomele unei boli în detrimentul tratării cauzei. Simptomele vor reveni și boala va progresa.”, avertizează Ross Hogan, Global Head – Fraud Prevention Division, Kaspersky Lab. “De aceea, Kaspersky Lab recomandă să nu uitați cât de importantă este prevenția. Multe dintre băncile importante au înțeles acest lucru și au implementat “prevenția cauzelor-sursă a fraudelor” (‘root cause fraud prevention’), însă un număr alarmant de mare încă se bazează pe “detectarea reactivă a fraudelor” (‘reactive fraud detection’). În fiecare an, infractorii cibernetici inventează metode de atac din ce în ce mai sofisticate și, dacă băncile nu au măsuri de prevenție implementate, acest fapt duce la creșterea numărului de infracțiuni cibernetice și, implicit, la creșterea pierderilor,” explică Ross Hogan. 

Experții Kaspersky Lab recomandă băncilor și serviciilor de plată adoptarea metodelor inteligente de prevenire a fraudelor online, pentru a-și proteja clienții. O astfel de metodă este platforma Kaspersky Fraud Prevention care cuprinde instrumente de control împotriva amenințărilor, instalate pe dispozitivele clienților, precum și componenta de server localizată în infrastructura de informații a băncii. Cu ajutorul codului special integrat în pagina web a băncii, această componentă poate detecta de la distanță dacă dispozitivul unui client este infectat. Mai multe informații despre principiile de operare a platformei puteți afla consultând acest document. 

La studiul din 2015 privind Riscurile Securității în domeniul IT, realizat de Kaspersky Lab și B2B International, au fost implicați peste 5.000 de reprezentanți ai companiilor, inclusiv 131 bănci și servicii de plată, din 26 de țări.

Kaspersky
DISTRIBUIE:

Citește și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *