Jucăriile conectate la internet pot deveni posibili “spioni”

Asociațiile de apărare a drepturilor consumatorilor europeni și americani avertizează că unele jucării care se conectează la internet și Bluetooth se transforma în posibili “spioni”, în măsură să fie controlate de la distanță printr-un simplu telefon mobil.

Anumite jucării conectate sunt susceptibile de a se transforma în posibili “spioni”, în măsură să fie controlate de la distanță printr-un simplu telefon mobil, avertizează asociațiile de apărare a drepturilor consumatorilor europeni și americani, care au decis să depună o plângere în acest sens, relatează AFP, citat de telegrafonline.ro.

Temerile apărătorilor vieții private vizează două jucării “Prietena mea Cayla” și “i-Que” care necesită utilizarea unei aplicații pe telefon sau pe tabletă pentru a funcționa, explică Asociația europeană de apărare a consumatorilor (BEUC) într-un comunicat publicat marți.

Ele sunt fabricate de Genesis Toys, considerat numărul unu mondial al jucăriilor conectate, cu sediul în Hong Kong.  

Un studiu al organismului independent de protecție a consumatorului din Norvegia (Forbrukkerradet), care se bazează pe plângeri depuse de diferite asociații subliniază totodată că funcționarea “Cayla” și “i-Que” cu simple căști Bluetooth le face deosebit de vulnerabile, conform AFP, citat de agerpres.ro.

“Este foarte ușor pentru oricine să se conecteze la păpușă. Deci, dacă sunteți în apropiere de o astfel de păpușă și ea este pornită, este ușor pentru un străin, de exemplu, să se conecteze și să vorbească prin aceasta și să asculte ceea ce spun oamenii prin respectiva conexiune,” a explicat Finn Myrstad, responsabil al secției Servicii digitale de la Consiliul norvegian al consumatorilor, conform agenției franceze de presă Finn Myrstad.

“Aceasta este o problemă de securitate care a fost semnalată fabricantului acum aproape doi ani. De atunci ar fi trebuit să o rezolve”, și-a exprimat regretul el.

Într-un comunicat, BEUC deplânge între altele faptul că tot ceea ce spune copilul care se joacă este transferat spre compania Nuance Communications, specializată în tehnologia de recunoaștere vocală.

În plângerile lor împotriva Genesis Toys și Nuance Communications în fața Comisiei federale a comerțului (FTC), patru asociații americane subliniază că Nuance — care afirmă că utilizează datele colectate pentru a îmbunătăți produsele sale — își vinde tehnologia agențiilor militare, de informații și poliției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.