Acasă IT News Internetul țintelor: Camerele web și routerele în vizorul infractorilor

Internetul țintelor: Camerele web și routerele în vizorul infractorilor

20
NOTĂ: Unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Supravegherea în masă, datele furate, parole și informații sensibile sunt utilizate în mod abuziv. În urmă cu doi ani, un site web avea streaming live footage de la aproape 70.000 de camere video neprotejate, conectate la Internet – Insecam.org. La acel moment, fotografii ale curților companiilor, restaurantelor, școlilor, a mii de case particulare erau disponibile online pentru oricine dorea să se uite.

De atunci, numărul de camere de streaming de pe acel site s-a micșorat la aproximativ o cincime din dimensiunea sa inițială, iar lista actuală nu mai conține imagini din locuințe private. Dar, acest incident a dovedit cât de vulnerabile pot fi dispozitivele conectate la internet, fără protecție și fără grija proprietarilor.

Mai multe clipuri video, mai multe vulnerabilități

Clipurile video controlează internetul în ziua de azi, iar camerele web sunt încorporate practic în fiecare nou laptop, smartphone și tabletă care sunt vândute utilizatorilor. Un beneficiu al acestui aspect constă în posibilitatea ca două sau mai multe persoane să comunice, dar acest lucru a dus de asemenea la multiple cazuri cunoscute în mod public privind folosirea abuzivă, unde victimele au fost înregistrate în momente intime iar ulteriori au fost șantajați de către infractorii cibernetici.

De asemenea, plaja tehnologică din zilele noastre conține și mai multe dispozitive, care se dovedesc a fi vulnerabile la atac, precum routerele. Nivelul de folosirea abuzivă variază de la “doar” folosirea în mod ilegal a benzii de date de la o persoană care plătește factura, la redirecționarea acestor dispozitive în rețele botnet malițioase sau chiar mai rău să le exploateze pentru a lansa atacuri DDoS spre alte ținte online.

Sincer, fără protecție sau un efort minim din partea utilizatorilor – precum schimbarea parolei implicite a routerului – aproape orice dispozitiv poate ajung în vizorul infractorilor. O soluție de securitate fiabilă poate preveni folosirea abuzivă de malware precum și sfătuirea proprietarul cu privire la punctele slabe și cum le poate repara.

Soluții de securitate

Pentru începători, acoperiți camera web cu o bandă până când vă asigurați că este protejată de o soluție de securitate software.  CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg sau directorul FBI, James Comey, folosesc această abordare minimalistă.

Securitatea routerului este și ea foarte importantă. Mulți utilizatori doar conectează dispozitivul și uită de el. Măcar faceți un singur lucru: schimbați parola setată din fabrică a routerului.

Este foarte ușor pentru atacatori să găsească numele și parolele inițiale pentru aproape orice marcă și tip. Și, cu ajutorul instrumentelor online – precum Shodan – ce le permit să caute dispozitivele conectate la internet, trebuie să luați în considerare o soluție de securitate care să vă protejeze de infractori.

Sursa: blog.eset.ro