Acasă Diverse Internetul ascuns, la un clic distanță

Internetul ascuns, la un clic distanță

221
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Surface Web (doar 10% din întregul internet), sau Clear Web, este locul pe care utilizatorii obișnuiți îl accesează și totul este la vedere. Accesul se face cu ajutorul clasicelor motoare de căutare. Restul de informaţii, care în mare parte nu se găsesc în primul nivel, se află „îngropate” în Deep Web (cunoscut şi ca Undernet, Invisible Web sau Hidden Web), despre care nimeni nu ştie exact cât de întins este, deși unii experţi în domeniu afirmă că este de sute, poate chiar de mii de ori mai mare decât partea vizibilă.

Dark Web*, un fel de cartier rău famat al lui Deep Web, este lumea celor mai mizerabile făpturi: traficanţi de droguri şi arme, pedofili, prostituate şi asasini plătiţi. Pe Dark Web găsești și lucruri mai „normale”. Aici pot fi împărtășite anonim informații care i-ar pune în pericol pe cei care le publică dacă s-ar afla sursa. Este cazul lui WikiLeaks care a găsit această zonă a web-ului o oportunitatea pentru a scoate la iveală anumite informații.

Pentru a intra pe Dark Web, este esențial să ai instalat un VPN (o rețea virtuală privată, care îți permite să trimiți și să primești date confidențiale) și browserul Tor (un alt sistem care asigură navigarea anonimă pe internet). Dacă tot spuneam că există și site-uri „normale” sau „curate” pe Dark Web, iată câteva**:

  1. The Hidden Wiki, sau o altfel de Wikipedia, una în variantă “neagră”.
  2. Sci-Hub, o platformă unde găsești enorm de multe informații ce țin de știință. Acolo vei găsi cam 50 de milioane de lucrări de cercetare care pot fi accesate în mod gratuit.
  3. Blockchain, unul dintre cele mai populare portofele online pentru bitcoin
  4. ProPublica, unul dintre cele mai mari portaluri de știri de pe Dark Web
  5. SoylentNews, un agregator de știri unde vei găsi informații din domenii precum știință, tehnologie și politică
Internetul ascuns, la un clic distanță
SURSA: Serviciul de documentare al Congresului SUA

Se pare că mai există o secţiune a internetului ascuns, cea mai adâncă, o secțiune extrem de greu de accesat din cauza controalelor de identitate şi criptărilor care o înconjoară. Este vorba de CTHULHUS’WEB, o zonă extrem de periculoasă.

ATENȚIE: Infernul este la un clic distanţă, intrarea e liberă, dar de ieşit, oricum nu mai ieşi întreg de acolo. Nu uitaţi ce spunea Nietzsche: „Dacă priveşti în adâncuri, atunci şi adâncurile vor privi în tine”.

* vezi datele oferite de un raport despre Dark Web,realizat de Kristin Finklea de la Serviciul de documentare al Congresului SUA

**Acest articol are strict rol informativ.