Acasă IT News Înșelăciunea de tip „suport tehnic“, noua metodă folosită de impostori pentru a-şi...

Înșelăciunea de tip „suport tehnic“, noua metodă folosită de impostori pentru a-şi păcăli victimele

18
NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Ca parte a National Cyber Security Awareness Month, Microsoft a publicat rezultatele unui nou studiu global, care dezvăluie că doi din trei utilizatori au avut experiența unei înşelăciuni care pretindea a fi o formă oarecare de suport tehnic, în ultimele 12 luni. În acelaşi context, una din 10 persoane a pierdut bani în urma unei escrocherii de tip „suport tehnic“, informează agora.ro.

Metoda „clasică” a escrocheriilor de tip suport tehnic urmează un model comun: escrocul telefonează acasă unei persoane vârstnice, pretinzând că are un parteneriat cu o companie cunoscută; pretinde descoperirea existenţei unor programe malware, viruşi sau alte probleme tehnice pe un computer personal; ulterior îi vinde persoanei vârstnice servicii de suport tehnic contra unei taxe.

Deşi metoda prezentată este încă folosită în prezent, noile cercetări indică un număr alarmant de victime tinere ale acestei fraude de tip suport tehnic. 50% din respondenţii care au continuat o interacţiune frauduloasă se încadrează între vârstele de 18 şi 34 de ani.

Dar cercetările recente relevă și o evoluție a tacticilor adoptate de cei care recurg la aceste practici de înşelătorie. Folosind pop-up-uri, e-mailuri nesolicitate și website-uri înșelătoare drept puncte adiționale de pornire a înșelăciunlior, impostorii ajung la un număr mult mai mare de persoane, inclusiv victime de vârste mai mici decât ne-am aștepta.

Datele studiului indică faptul că victimele cu vârste peste 65 de ani vor fi abordate cel mai probabil telefonic (44% apeluri nesolicitate, 38% pop-up-uri sau reclame online, 33% e-mailuri nesolicitate și 26% redirecționare către website). Prin contrast, victimele cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au fost cel mai probabil abordate prin redirecționarea către un website fraudulos (50%) sau printr-o reclamă de tip pop-up (59%), decât prin primirea unui apel nesolicitat (26%).

Reguli care pot proteja utilizatorii de astfel de ameninţări

Dacă primiți o notificare sau un apel din partea unei persoane care pretinde că reprezintă o companie cunoscută de software, iată câteva sfaturi de reținut:

  • Nu achiziționați software sau servicii de la aceasta.
  • Întrebați dacă există o taxă sau un abonament asociat „serviciul” respectiv. Dacă da, închideți telefonul.
  • Nu oferiți niciodată accesul la computerul dvs. unei terțe părți, decât dacă se confirmă fără dubiu că este un reprezentant legitim al echipei de suport tehnic a unei companii a cărui client sunteți deja.
  • Notați datele persoanei care vă contactează și alertați imediat autoritățile locale.

Şi nu în ultimul rând, nu ar trebui să accesezi site-uri indicate de terţi pe mail. Companiile nu cer date confidenţiale prin mail şi paginile lor sunt securizate prin adrese https.

Infograficul „Înşelăciunile ce imită suportul tehnic” poate fi descărcat de aici.