Acasă Online Inițiativa No More Ransom sărbătorește al cincilea an de succes în lupta...

Inițiativa No More Ransom sărbătorește al cincilea an de succes în lupta împotriva ransomware-ului

59
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

No More Ransom – inițiativa începută în 2016 de organizațiile de aplicare a legii și de securitate IT pentru a ajuta victimele atacurilor ransomware să își recupereze fișierele – împlinește astăzi cinci ani. Aniversarea este marcată prin câteva reușite semnificative: s-a preîntâmpinat plata a 900 de milioane de dolari în răscumpărări pentru deblocarea informațiilor personale, iar peste 6 milioane de persoane au descărcat instrumentele gratuite de decriptare.

Inițiativa No More Ransom sărbătorește al cincilea an de succes în lupta împotriva ransomware-ului

Ransomware este un tip de software rău intenționat, care blochează accesul la date importante ale utilizatorilor (de obicei cu ajutorul criptării) și permite făptașilor să solicite o răscumpărare de la victimele lor pentru a obține înapoi accesul la informațiile blocate. În ultimii ani, acest tip de software devenit extrem de răspândit, provocând daune uriașe utilizatorilor privați și organizațiilor din întreaga lume.

Pentru a ajuta oamenii și organizațiile să lupte împotriva ransomware-ului, Unitatea Națională pentru Criminalitate în Tehnologie a Poliției Naționale Olandeze, Centrul European de Criminalitate Cibernetică al Europol, Kaspersky și McAfee au convenit să creeze împreună un site web în 2016. Scopul a fost acela de a ajuta victimele atacurilor ransomware să-și recuperează datele criptate fără a fi nevoie să plătească infractorii. Pentru acest lucru, participanții la inițiativă au publicat instrumente de decriptare pe site-ul web.

Aceste instrumente, odată descărcate și lansate, puteau ajuta victimele anumitor familii de ransomware să își recupereze datele fără a plăti nici o răscumpărare. Pe lângă instrumentele de decriptare, site-ul web conține sfaturi de prevenire și instrucțiuni cu privire la modul de raportare a unei infracțiuni cibernetice într-o anumită țară.

De la începuturile sale, inițiativa a crescut de la patru la peste 170 de parteneri, în timp ce 121 de instrumente de decriptare sunt acum disponibile pentru utilizatori. Aceste instrumente ajută în lupta împotriva celor 150 de familii de ransomware și, în ultimii cinci ani, aproximativ șase milioane de persoane au descărcat aceste instrumente de decriptare. Potrivit experților No More Ransom, participanții la inițiativă au reușit să împiedice infractorii să obțină profituri de peste 900 de milioane de dolari.

Kaspersky a fost și rămâne unul dintre partenerii fondatori, care au contribuit la cele cinci instrumente de decriptare ale inițiativei ce au ajutat la recuperarea datelor criptate de la 32 de familii de ransomware. Din 2016, aceste instrumente au fost descărcate de peste 150.000 de ori.

„De la începutul proiectului am reușit să ajutăm foarte mulți oameni să își recupereze datele personale fără să plătească. Continuăm să luptăm împotriva ransomware-ului cu partenerii noștri din industrie și cu agențiile de aplicare a legii din întreaga lume pentru a ajuta și mai mulți utilizatori și pentru a preveni eventualele daune”, a declarat Jornt van der Weil, cercetător în securitate în Global Research and Analysis Team Kaspersky.

Pentru a găsi informații care să vă ajute în lupta împotriva ransomware-ului sau pentru a afla mai multe despre inițiativa „No More Ransom”, accesați site-ul inițiativei la nomoreransom.org.