Acasă IT News Informațiile postate pe rețelele sociale îi fac pe utilizatori o pradă ușoară...

Informațiile postate pe rețelele sociale îi fac pe utilizatori o pradă ușoară pentru infractori

6
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Un sondaj Kaspersky Lab arată că aproape o treime (30%) dintre utilizatorii de rețele sociale fac publice pentru toată lumea din mediul online – nu doar pentru prieteni – postările lor, check-in-urile și alte informații personale. Acest comportament lasă loc de manevră infractorilor cibernetici pentru a ataca, utilizatorii neștiind la câte persoane pot ajunge informațiile lor personale.

În ciuda faptului că trei pătrimi (78%) dintre utilizatorii de Internet dețin un cont pe o rețea de socializare, sondajul a evidențiat o lipsă evidentă de conștientizare a pericolului în rândul acestora. Un respondent din 10 crede că persoanele din afara listei sale de prieteni nu îi pot vedea pagina și postările. Astfel, există riscul ca informații personale să ajungă pe mâinile unor persoane rău intenționate sau chiar să fie folosite pentru furt de identitate și fraude financiare.
În urma cercetării a rezultat că utilizatorii se pun în pericol atunci când acceptă noi prieteni, un surprinzător procent de 12% dintre ei recunoscând că acceptă pe oricine în lista lor – indiferent dacă este cineva cunoscut sau nu. 


O treime (31%) dintre utilizatori sunt și ei de acord să intre în contact cu persoane necunoscute dacă au prieteni în comun, chiar dacă acest lucru i-ar putea expune unui număr și mai mare de persoane necunoscute – inclusiv agenți de publicitate sau infractori cibernetici. În ceea ce privește încrederea în “prieteni”, un sfert (26%) dintre cei chestionați nu ar ezita să dea click pe un link trimis de un pieten, fără să întrebe ce este sau să ia în calcul posibilitatea ca acel cont să fi fost compromis. 


“Utilizatorii rețelelor sociale se joacă cu focul, neavând un comportament prudent în mediul online și, practic, le dau străinilor acces la informații personale”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “Profilele social media conțin și așa o mulțime de informații – de la zile de naștere la planuri de vacanță, prin urmare infractorii cibernetici nu ar trebui să sape prea adânc pentru a găsi și a profita de informații valoroase sau pentru a fura identitatea cuiva și a o folosi în interes personal. Acest lucru este chiar mai ușor dacă i-ai acceptat, în mod nechibzuit, ca prieteni.” 

Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor de Internet să fie atenți la persoanele cu care se împrietenesc și în care au încredere pe rețelele de socializare, pentru că s-ar putea să nu fie totul așa cum pare. Atunci când au îndoieli, nu ar trebui să accepte o cerere de prietenie sau să dea click pe un link pe care nu îl așteptau. De asemenea, este esențial ca setările de confidențialitate din conturile de socializare să fie stricte, pentru ca utilizatorii să fie siguri că schimbările de status sunt vizibile numai pentru ei și prietenii lor.
Alături de vigilență, software-ul de securitate ajută la protejarea vieții digitale împotriva unor amenințări, precum și la protejarea vieții private și a identității utilizatorilor. Pentru mai multe informații despre modul în care produsele Kaspersky Lab pentru utilizatori individuali vă pot feri de pericole în mediul online, vă rugăm vizitați: http://www.kaspersky.com/home-security.
De asemenea, vă puteți testa nivelul de cunoștințe despre mediul online aici:https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Pentru mai multe sfaturi despre cum să vă protejați în mediul online, vă rugăm accesați: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.