NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Conform unui studiu din 2019, 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online.
De asemenea, studiul mai arată că vârsta medie la care copiii încep să petreacă timpul online este de 9 ani, cu valori cuprinse între 7.4 ani în cazul copiilor de 12 ani și 9.7 ani în cazul celor de 17 ani. Vârsta la care copiii încep să acceseze Internetul descrie un trend descrescător.
Alte concluzii:
- 96,1% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul mobil smart.
- 99,3% dintre copii declară că au un profil pe o rețea socială.
- Cele mai populare rețele de socializare în rândul copiilor sunt Facebook (95,9%), Youtube (90,5%) și Instagram (81,4%).
- 27% dintre respondenți afirmă că, într-o zi obișnuită de școală, petrec peste 6 ore online sau își verifică constant dispozitivul de pe care navighează.
- În cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârșitul de săptămână sau de vacanță, 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online.
- Referindu-se la timpul petrecut pe Internet, 40% dintre copii spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume, 31% că au petrecut mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală pentru a naviga pe Internet și 28% că au încercat fără succes să petreacă mai puțin timp online. Aproape 13% dintre copii afirmă că s-a întâmplat cu o frecvență ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online și 23% că nu s-au simțit în largul lor când nu au putut sta pe Internet.
- 54% dintre copii spun că s-a întâmplat ca cineva să îi deranjeze sau să îi supere în timp ce vorbeau pe Internet, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor și elevilor de liceu.
- 25% dintre copii menționează că au fost deranjați sau supărați de persoane cunoscute pe Internet.
- 44,3% din copiii deranjați pe Internet spun că au fost foarte supărați sau destul de supărați în urma incidentului, fetele afirmând într-o măsură semnificativ mai ridicată că au fost mai deranjate.
- 42% dintre copii afirmă că știu situații în care un prieten, coleg sau apropiat a fost deranjat sau supărat pe Internet. Între acestea, întâlnim semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.
- 43% dintre copii afirmă că postează online informații personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg.
- Mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, urmată de discuțiile în grupul de egali și cele cu părinții sau profesorii.
- 47,6% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online.
- 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.
METODOLOGIA CERCETĂRII
- Metoda de cercetare: sondaj de opinie online.
- Tehnică de cercetare: anchetă pe bază de chestionar autocompletat.
- Volumul eșantionului: 1156 copii, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, inclusiv.
- Grupuri țintă: utilizatori ai Internetului, indiferent de dispozitivul de pe care navighează.
- Modalitate de eșantionare: Eșantion teoretic, pe cote, după mediul de rezidență, vârsta copilului și genul acestuia.
- Perioada de desfășurare a cercetării de teren: aprilie – septembrie 2018. Studiul a fost publicat în 2019.
Studiul Salvați Copiii (2019) poate fi descărcat de aici (versiunea completă).
Vezi și: Protecția online a copiilor (subtitrare limba română)
Surse: salvaticopiii.ro, sans.org