NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Atunci când relațiile se dezvoltă, granițele online devin neclare și sunt ușor de încălcat, ceea ce ne poate pune în pericol dreptul la intimitate. Conform unei cercetări globale realizate de Kaspersky Lab și Toluna, în ciuda unei majorități covârșitoare de persoane care consideră că relațiile sunt mai importante decât intimitatea lor, relațiile nefericite pot alimenta temerile privind dreptul la intimitate, iar depășirea limitelor poate conduce adesea la certuri. La studiu – derulat online în luna ianuarie 2018 – au participat 18 țări, printre care și România.
Având în vedere că o mare parte din viețile noastre este legată de tranzacții online și dispozitive digitale, rolul intimității și al transparenței într-o relație se schimbă. Cercetarea noastră a scos la iveală faptul că 8 din 10 (80%) oameni cred că în cuplu ar trebui să existe un spațiu personal, atât în mediul online cât și în afara lui, iar 70% dintre respondenți pun mai mult preț pe relații decât pe propria intimitate. Jumătate dintre respondenți dezvăluie codurile PIN și parolele partenerului/partenerei lor, iar un sfert dintre oameni au amprenta digitală pe dispozitivelor partenerilor.
Trebuie spus, însă, că atunci când dăm altor persoane acces la viața noastră digitală, ne expunem secretele – plăcute sau neplăcute. Unul din trei utilizatori de Internet chestionați a recunoscut că și-a spionat partenerul în mediul online, iar această valoare crește la aproape jumătate printre cei care și-au descris relațiile ca instabile sau și-au exprimat incertitudini în privința viitorului relației. Persoanele nefericite într-o relație sunt, de asemenea, mai predispuse să simtă că dreptul la intimitate le este pus în pericol de către partenerul lor (31% au considerat acest lucru), comparativ cu cei care sunt implicați în relații fericite (15%).
Cei nefericiți sunt mai înclinați să vrea să păstreze pentru ei anumite detalii despre activitățile lor (76% comparativ cu 54%, în cazul celor implicați în relații fericite). Principalele lucruri pe care le ascund sunt conținutul mesajelor pe care le trimit altor persoane, modul în care și-au cheltuit banii, unele fișiere personale și site-uri pe care le-au vizitat. Problema intimității și a secretomaniei din jurul activităților online ar putea să conducă la certuri între parteneri: un sfert (33%) dintre respondenți au avut certuri după ce unul dintre ei a văzut un lucru pe care celălalt nu îl dorea dezvăluit.
„Atunci când se formează relațiile, intră în discuție inclusiv demarcația dintre ce se împarte și ce se păstrează numai pentru sine, precum și măsura în care oamenii sunt pregătiți ca partenerii lor să cunoască și să acceseze informații despre viața lor digitală”, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Bulgaria și Moldova, la Kaspersky Lab. „Având în vedere că atât de multe persoane implicate într-o relație își folosesc reciproc dispozitivele sau își urmăresc persoana iubită, dreptul la intimitate poate fi ușor de încălcat. Acest lucru poate strica orice surpriză pregătită pentru ziua de naștere sau alte ocazii speciale, făcând imposibil ca oamenii să țină secrete față de partenerii lor. Până la urmă, cred că este important să păstrăm un echilibru între o relație transparentă și onestă și o viață digitală sigură. Un dialog deschis cu partenerul și stabilirea unor limite în ceea ce privește intimitatea reprezintă un bun început, care poate fi asigurat prin funcțiile de confidențialitate din produsele Kaspersky Lab.”
Pentru protejarea vieții private digitale, pot fi urmați câțiva pași simpli, chiar și de către cei foarte deschiși în această privință.
Pentru a vă păstra secretele în siguranță, funcția File Shredder încorporată în Kaspersky Total Security șterge fișierele, asigurându-se că nu pot fi recuperate. Funcția Privacy Protection poate să ascundă mesajele și apelurile de pe dispozitivul Android și să păstreze vizitele pe diferite site-uri departe de ochii curioșilor, Privacy Cleaner curăță istoricul de browsing și îndepărtează toate urmele activității din sistemul Windows.
Funcția Private Browsing blochează urmărirea site-urilor vizitate și orice tentativă de colectare de date, oprește reclamele de tip pop-up și vă ajută să păstrați cadourile de Valentine’s Day și planurile secrete departe de ochii partenerului. De asemenea, nimic nu se compară cu o parolă bună pentru protecția conturilor online, mai ales atunci când simțiți nevoia să folosiți dispozitivele împreună cu partenerul/a – ceea ce crește riscul ca acestea să ajungă pe mâini greșite. Kaspersky Password Manager poate genera parole complexe, pe care le păstrează în siguranță.
Pentru mai multe informații despre modul în care produsele Kaspersky Lab pot să vă păstreze relația pe drumul cel bun, puteți vizita website-ul https://www.kaspersky.com/home-security.