În România va fi implementat un sistem care va scana toate site-urile web pentru a descoperi “virușii”

Începând din anul 2019, statul român intenționează să scaneze prin intermediul unui sistem deținut de CERT-RO toate site-urile web găzduite în România (.ro, .net, .org) pentru a vedea dacă acestea sunt infectate cu viruși care pot afecta pe cei care vizitează acele pagini.

Ulterior, autoritățile vor notifica deținătorii site-urilor infectate pentru a lua măsuri și marii producătorii de browsere web (Mozilla, Chrome, IE) pentru a afișa la deschiderea paginii web o notificare că acel site este compromis și că dacă intri o faci pe riscul tău, scrie hotnews.roCostul este estimat la trei milioane de lei, licitația urmând a fi lansată chiar săptămâna viitoare. 

Anunțul a fost făcut miercuri de către Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, și Augustin Jianu, directorul general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO. 

“Este important ca noi să protejăm cetățenii. Nu facem altceva decât să vizităm site-urile, ca un utilizator normal, și să vedem cum ne afectează și în funcție de asta să-l notificam pe deținătorul site-ului, eventual să comunicăm către Chrome, Mozilla, Internet Explorer faptul că acel domeniu este compromis și să afișeze un mesaj de avertizare înainte ca utilizatorii să viziteze pagina. Ați văzut acum că în astfel de cazuri apare un mesaj – ‘acest domeniu este compromis, îl accesezi pe riscul tău’. Ceva de genul acesta, am vrea și noi”, a declarat miercuri Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO.

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.