FLASH DEALS

În România, 59% din software-ul instalat pe computere este piratat

Ultimul studiu BSA | The Software Alliance arată că, în România, 59% din software-ul instalat pe computere este piratat. Această cifră reprezintă o scădere cu 1 punct procentual a ratei de utilizare de software nelicențiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat în 2016.

În România, 59% din software-ul instalat pe computere este piratat

Conform studiului, în Venezuela gradul de piraterie (89%) este cel mai ridicat dintre țările analizate. Printre țările cu cele mai mari rate ale pirateriei se mai numără Bangladesh, Armenia, Pakistan, Indonezia, dar și Moldova. Cea mai mare pagubă este realizată totuși de 66% din chinezii care folosesc software piratat. Valoarea comercială a acestor produse ar fi undeva la 6,8 miliarde de dolari.

În rândul țărilor unde pirateria este minimă se numără țările vestice precum SUA (15%), Austria (19%) Marea Britanie (21%) sau Australia (19%).

Elementele cheie ale studiului includ:

  • Utilizarea de software nelicențiat, deși într-un trend descendent, este încă foarte răspândită. Software-ul nelicențiat continuă să fie utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere – o scădere de doar 2 puncte procentuale față de 2016.
  • Directorii de tehnologia informației indică faptul că software-ul nelicențiat este din ce în ce mai riscant și mai scump. Malware-ul asociat software-ului nelicențiat costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informației consideră că evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor și a altor amenințări de securitate cauzate de malware reprezintă principalul motiv pentru a se asigura că software-ul din rețelele lor este pe deplin licențiat.
  • Creșterea nivelului de respectare a condițiilor de licențiere a software-ului este acum un factor de creștere economică, pe lângă faptul că reprezintă un imperativ de securitate. Atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru a-și îmbunătăți gestionarea software-ului, își pot crește profiturile cu până la 11%.
  • Organizațiile pot adopta astăzi măsuri semnificative pentru a îmbunătăți gestionarea software-ului. Studiile arată că organizațiile pot obține până la 30% economii în costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software și de optimizare a licențelor pentru programele pentru calculator.

În întreaga lume, organizațiile folosesc software-ul pentru a-și îmbunătăți modul în care fac afaceri, pentru a-și spori profiturile, pentru a ajunge pe noi piețe și pentru a obține avantaje competitive. Dar, după cum arată directorii de tehnologia informației și după cum confirmă și analiza detaliată în studiu, în cazul în care software-ul nu este licențiat corespunzător, organizațiile se confruntă cu un risc semnificativ de a cădea victimă unor amenințări de securitate care duc adesea la afectarea activității de business.