Acasă Diverse În anul 2015, ponderea gospodăriilor care au calculator acasă a fost de...

În anul 2015, ponderea gospodăriilor care au calculator acasă a fost de 61,9%, iar a celor care au acces la rețeaua de internet acasă a fost de 61,0%

20
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
În anul 2015, ponderea gospodăriilor care au calculator acasă a fost de 61,9%, iar a celor care au acces la rețeaua de internet acasă a fost de 61,0%, relevă datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate vineri.


Potrivit sursei citate, 66,2% dintre gospodăriile care aveau un calculator se concentrează în mediul urban. În funcție de mediul de rezidență s-au înregistrat diferențe în ceea ce privește dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 72,2% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporția acestora este de numai 48,4%.

Sursa imaginii: INS
De asemenea, din analiza în profil teritorial a înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor nu se remarcă diferențe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% și 60% din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepția regiunilor București-Ilfov (78,1%), Vest (70,7%) și Nord-Vest (67%). Pe de altă parte, ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Sud-Est (54,4%), Sud-Muntenia (54,8%) și Nord-Est (55%).

În ceea ce privește persoanele care utilizează calculator la nivel național, în anul 2015, frecvența cea mai mare se remarcă în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani (70,1%). Pe medii de rezidență, frecvența utilizării calculatoarelor înregistrează diferențe semnificative în mediul urban față de cel rural, astfel numărul persoanelor care folosesc calculatorul în mediul urban este de 1,4 ori mai mare față de cel al utilizatorilor din mediul rural.

Proporția bărbaților utilizatori de calculatoare este puțin mai mare decât cea a femeilor, respectiv 72,1% față de 68,2%. Totodată, ponderile persoanelor care utilizează calculatorul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16-24 ani (91,8%) folosesc calculatorul, iar procentul scade o dată cu înaintarea în vârstă. Ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 ani a fost de doar 26,1%.

Statistica relevă că, în privința accesului la Internet, în anul 2015, 61% dintre gospodăriile din România au avut acces la rețea acasă, în creștere cu 6,6% față de anul anterior, iar majoritatea (66,9%) dintre acestea s-au concentrat în mediul urban.

În profil teritorial, la nivelul anului 2015, conectarea la Internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea București-Ilfov (peste 3 din 4 gospodării aveau acces la Internet de acasă), urmată la mare distanță de regiunile Vest, Nord-Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la Internet, sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (53,2%) și Sud-Est (54,1%).

Din punct de vedere al mărimii gospodăriei, se constată o corelație între numărul de persoane din gospodărie și interesul crescut pentru conectarea la rețeaua Internet.

Tipurile de conexiune folosite la accesarea Internetului de acasă sunt în proporție de 89,1% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanță de conexiunile broadband mobile (29,0%) și de conexiunile narrowband (11,6%).

Cele mai multe gospodării care au optat pentru conexiunile broadband fixe la Internet, în anul 2015, provin din regiunile București-Ilfov (15,4%), Nord-Est (14,0%), Sud-Muntenia (13,9%) și respectiv Nord-Vest (13,6%). Prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodăriile din regiunile București-Ilfov (15,8%), Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia (14,3% fiecare).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit vreodată Internetul a fost de 68,5%, din care 81,7% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenți 65,7% folosesc acest instrument cu frecvență zilnică sau aproape zilnică.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat Internetul a fost de 83,3% în regiunea București-Ilfov și constituie cel mai ridicat procent din țară. La distanță considerabilă, urmează regiunile Vest și Centru cu 74,1% și respectiv 73,0%, iar celelalte regiuni prezentând proporții de sub 70%.

Dintre bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 44 ani, 57,7% au folosit Internetul zilnic sau aproape zilnic, comparativ cu 61,6% dintre femeile din aceeași grupă de vârstă, diferența fiind de 3,9 puncte procentuale.