Acasă Diverse În 2014, românii au cumpărat online produse de peste 1 miliard de...

În 2014, românii au cumpărat online produse de peste 1 miliard de euro! (Infografic)

13
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Potrivit estimărilor principalilor jucători din mediul online românesc, împreună cu reprezentanții GPeC, retailul online autohton a depășit cifra de 1 miliard de euro în 2014, comparativ cu aprox. 600 milioane euro în 2013. Mai exact, piața de e-tail românească se situează între 1,1 și 1,2 miliarde de euro în anul recent încheiat, cifra vehiculată făcând referire exclusiv la produsele comercializate online (indiferent de natura lor) și nu la servicii, plata facturilor de utilități, bilete de avion, bilete la spectacole, vacanțe și călătorii…etc.
GPeC (Gala Premiilor eCommerce) este, de 10 ani, cel mai important eveniment de comerț electronic din România care, printre altele, centralizează și publică în fiecare an raportul oficial al pieței autohtone de e-commerce. Potrivit acestuia, iată care sunt principalele statistici la nivelul anului 2014:
Conform ultimului recensământ, România are o populație de 19,7 milioane de locuitori, din care aproape 10 milioane sunt utilizatori de Internet, rata de penetrare a Internetului în țara noastră fiind de 49,76%. Din acest punct de vedere, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult față de anul 2013, dar există și câteva statistici îmbucurătoare care plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește viteza de download pentru conexiuni broadband: 55,54 Mbps comparativ cu Suedia (locul al doilea – 47,08 Mbps) și Olanda (locul al treilea – 45,71 Mbps).
Numărul de conexiuni mobile la Internet a crescut vertiginos de la 8,2 milioane în 2013, la 9,6 milioane la nivelul lunii iunie 2014, depășind probabil pragul de 10 milioane în decembrie 2014.
Nefiind incluse în raport tocmai pentru că lucrurile nu s-au schimbat comparativ cu 2013, vârsta medie a celor care cumpără online este cuprinsă între 25 și 35 de ani, iar majoritatea cumpărătorilor locuiesc în mediul urban (peste 80%).
La nivelul lunii decembrie 2014 se estimează că în România există aprox. 5.000 de magazine online, cu puțin peste cele 4.500 de magazine estimate în 2013. Din totalul de 5.000, sunt înrolate în sistemul 3D Secure 1.173 (sursa: RomCard) comparativ cu aprox. 1.000 în 2013.
Piața românească de e-tail se situează între 1,1 și 1,2 miliarde euro, aproape dublă ca valoare față de anul 2013 (când era estimată la aprox. 600 milioane euro). Totuși, segmentul e-commerce din totalul retail-ului este încă mic (între 2,2 și 2,5%).
Cele mai vândute produse online au rămas cele din categoria Electro-IT&C, urmate de articolele de vestimentație și încălțăminte (încadrate sub titulatura generică de Fashion). Surpriza anului 2014 o reprezintă produsele din categoria Home & Deco, pe locul al III-lea în preferințele românilor, “în condițiile în care acest segment de piață este relativ nou în comerțul electronic românesc, crescând considerabil doar în ultimii doi ani”, după cum spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.
În 2014, românii au cheltuit online 140 de milioane euro doar pentru produsele din categoria Fashion, potrivit estimărilor principalului jucător – FashionDays.ro.
De Black Friday 2014, românii au cumpărat produse în valoare de aprox. 75 milioane euro.
Indiferent de natura produselor cumpărate, peste 90% din cumpărătorii online preferă să plătească ramburs (la livrare). În schimb, plata online prin card bancar devine metoda preferată atunci când este vorba de plata facturilor la utilități, vacanțe și călătorii, bilete la spectacole sau alte tipuri de servicii online.
Valoarea totală a tranzacțiilor prin card în 2014 a fost de 337 milioane euro, potrivit volumelor declarate de principalii procesatori de plați RomCard și mobilPay (respectiv: aprox. 255 milioane euro procesate prin RomCard și aprox. 82 milioane euro procesate prin mobilPay).
Numărul total al tranzacțiilor prin card a fost de 9.456.668, din care 7.534.668 au fost înregistrate în sistemul RomCard și 1.922.000 prin Netopia mobilPay.
Potrivit RomCard, cel mai mare număr de tranzacții plătite online prin card în sistemul propriu s-a înregistrat în luna decembrie a anului trecut, respectiv 753.038 tranzacții într-o singură lună.
Valoarea medie a unei tranzacții plătite online prin card la comercianții români este, potrivit oficialilor Visa, 47 euro (tranzacție generată de un card Visa emis în Romania la comercianți români), comparativ cu 67 euro când vine vorba de cumpărăturile făcute de românii posesori de card Visa la comercianții străini (de peste hotare).
Nu în ultimul rând, magazinele online ar trebui să știe că ziua din săptămâna în care românii cumpără cel mai mult este miercurea.
“Cifrele pe care tocmai le-am publicat arată potențialul uriaș al pieței de comerț electronic din România – poate printre puținele industrii din țară care crește vertiginos. Primul miliard de euro a fost depășit, aștept cu nerăbdare primul număr cu 2 digits și sunt convins că acest lucru se va întâmpla mult mai repede pentru ca ritmul de creștere al pieței va fi accelerat”, spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.