Acasă Antivirus Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives – aprilie 2016)

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives – aprilie 2016)

23
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Majoritatea utilizatorilor aleg să-și instaleze un produs de securitate pentru PC-ul lor în funcție de capacitățile lui de protecție și detecție a amenințărilor, dar să nu uităm că un criteriu foarte important este și impactul produsului instalat asupra performanțelor calculatorului. Pentru a afla care program de tip security suite este mai performant cu un consum scăzut de resurse, AV-Comparatives a dat recent publicităţii testul de performanță realizat pe luna aprilie 2016. 


La test au participat 19 produse, iar criteriile de testare au fost: copierea fişierelor, arhivare şi dezarhivare, instalare şi dezinstalare programe, lansare aplicaţii și descărcare de pe internet., dar și PC Mark 8 Professional Testing Suite. Pentru testare s-a folosit un Lenovo ThinkPad E560 cu procesor Intel Core i5-6200 CPU, 8GB RAM, SSD (solid-state drive), iar sistemul de operare folosit a fost un Windows 7 Pro SP1 (64 de biţi), cu soft-urile de securitate instalate cu setările implicite (default) și conexiune la internet activă. S-au acordat calificativele: mediocre, fast şi very fast pentru fiecare din criteriile alese la testare. 

La primul criteriu (Copierea fişierelor) s-au făcut două teste : testul iniţial (la prima rulare) şi un al doilea test, unde s-a ales opţiunea de a nu scana fişierele deja scanate în primul test, pentru mărirea vitezei de scanare. Majoritatea produselor testate au obţinut fast și very fast la ambele rulări, dar a fost și un produs care a obținut mediocre la prima rulare (TrendMicro). 

La criteriul arhivare şi dezarhivare toate produsele au obținut calificativele  fast și very fast.

La testarea în ceea ce priveşte instalarea sau dezinstalarea unui program toate produsele au obținut  fast și very fast. 

La impactul asupra deschiderii unor documente (Office şi PDF), rezultatele au fost bune și foarte bune pentru toate produsele testate, cu ceva probleme la prima rulare pentru Avast, AVG, McAfee și TrendMicro.

La impactul asupra descărcărilor de pe internet, rezultatele produselor testate au fost fast și very fast.  

La testul PC Mark 8 Professional Edition, în care se testează operaţiuni ce includ criptarea, decriptarea, codarea video, rularea unui joc, viteză rețea, accesul la disc…etc, Avira a obţinut cele mai multe puncte (99,8 p), cele mai puține puncte obținându-le Fortinet și Threat Track Vipre.


La finalul acestor teste, pe primul loc s-a aflat Avira (174,8 p), care a avut și cel mai mic scor la impactul asupra performanţelor calculatorului (0,2), urmat la mică distanță de produsele ESET, Bitdefender, Kaspersky și Avast, pe ultimele locuri situându-se Microsoft și Trend Micro

Recomandare: Dacă aveți un PC mai slab sau pur și simplu nu vreți ca produsul de securitate să contribuie negativ la încetinirea calculatorului, țineți cont și de aceste rezultate.

Testul complet îl puteţi studia aici.