Acasă Antivirus Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives – octombrie 2020)

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives – octombrie 2020)

31

Majoritatea utilizatorilor aleg să-și instaleze un produs de securitate pentru PC-ul lor în funcție de capacitățile lui de protecție și detecție a amenințărilor, dar să nu uităm că un criteriu foarte important este și impactul produsului instalat asupra performanțelor calculatorului.

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives - octombrie 2020)
Pentru a afla care program de tip security suite este mai performant cu un consum scăzut de resurse, AV-Comparatives a dat recent publicităţii testul de performanță realizat pe luna octombrie 2020.

La test au participat 17 produse, iar criteriile de testare au fost: copierea fişierelor, arhivare şi dezarhivare, instalare şi dezinstalare programe, lansare aplicaţii și descărcare de pe internet, navigare pe web, dar și PC Mark 10 Professional Edition.

Sistemul de operare folosit pentru testare a fost un Windows 10, versiunea 1909 (64-Bit), cu softurile de securitate instalate cu setările implicite (default) și conexiune la internet activă. S-au acordat calificativele: mediocre, fast şi very fast pentru fiecare din criteriile alese la testare. 

La primul criteriu (Copierea fişierelor) s-au făcut două teste: testul iniţial (la prima rulare) şi un al doilea test, unde s-a ales opţiunea de a nu scana fişierele deja scanate deja în primul test (unele produse anti-virus ignoră anumite tipuri de fișiere pentru mărirea vitezei de scanare*). Majoritatea produselor testate au obţinut fast și very fast la ambele rulări. Mult lăudatul Microsoft Windows Defender a fost singurul produs care a obținut mediocre la ambele rulări. 

La criteriul arhivare şi dezarhivare doar Microsoft a obținut calificativul mediocre.

La testarea în ceea ce priveşte instalarea sau dezinstalarea unui program, majoritatea produselor au obținut very fast. Excepțiile au fost produsele Microsoft, NortonLifeLock, Total Defense și Vipre, care au obținut calificativul fast.

La impactul asupra deschiderii unor documente (Office şi PDF), rezultatele au fost bune și foarte bune pentru toate produsele testate, cu o singură excepție: G DATA a obținut mediocre la prima deschidere a documentelor.

La impactul asupra descărcărilor de pe internet, rezultatele tuturor produselor testate a fost very fast.

La impactul atunci când se navighează pe web rezultatele au fost foarte bune pentru toate produsele de securitate.

La testul PC Mark 10 Professional Edition, în care se testează operaţiuni ce includ criptarea, decriptarea, codarea video, rularea unui joc, viteză rețea, accesul la disc etc., F-Secure a obţinut cel mai mare punctaj (99,6 p), iar Microsoft cel mai mic (97,8 p).

La finalul acestor teste, pe primul loc s-a aflat F-Secure, care a avut și cel mai mic scor la impactul asupra performanţelor calculatorului (0,4), urmat la mică distanță de produsul K 7. Pe ultimul loc s-a clasat Microsoft Windows Defender😁

Produsele testate:

* Pentru a fi siguri că toate fișierele sistemului sunt scanate, AV-Comparatives recomandă scanarea totală/completă a sistemului în mod regulat.

RecomandareDacă aveți un PC mai slab/vechi sau pur și simplu nu vreți ca produsul de securitate să contribuie negativ la încetinirea calculatorului, țineți cont de aceste rezultate.

Testul complet îl puteţi studia aici.