Acasă Antivirus Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives – octombrie 2016)

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives – octombrie 2016)

6
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Majoritatea utilizatorilor aleg să-și instaleze un produs de securitate pentru PC-ul lor în funcție de capacitățile lui de protecție și detecție a amenințărilor, dar să nu uităm că un criteriu foarte important este și impactul produsului instalat asupra performanțelor calculatorului.

Pentru a afla care program de tip security suite este mai performant cu un consum scăzut de resurse, AV-Comparatives a dat recent publicităţii testul de performanță realizat pe luna octombrie 2016.

La test au participat 19 produse, iar criteriile de testare au fost: copierea fişierelor, arhivare şi dezarhivare, instalare şi dezinstalare programe, lansare aplicaţii și descărcare de pe internet., dar și PC Mark 8 Professional Testing Suite.

Pentru testare s-a folosit un Lenovo ThinkPad E560 cu procesor Intel Core i5-6200 CPU, 8GB RAM, SSD (solid-state drive), iar sistemul de operare folosit a fost un Windows 10 (64-Bit), cu soft-urile de securitate instalate cu setările implicite (default) și conexiune la internet activă. S-au acordat calificativele: mediocre, fast şi very fast pentru fiecare din criteriile alese la testare. 

La primul criteriu (Copierea fişierelor) s-au făcut două teste: testul iniţial (la prima rulare) şi un al doilea test, unde s-a ales opţiunea de a nu scana fişierele deja scanate deja în primul test (unele produse anti-virus ignoră anumite tipuri de fișiere pentru mărirea vitezei de scanare*). Majoritatea produselor testate au obţinut fast și very fast la ambele rulări, dar au fost și patru produse care au obținut mediocre la prima rulare (AVG, Fortinet, Microsoft și ThreatTrack). 
 
La criteriul arhivare şi dezarhivare toate produsele au obținut calificativele  fast și very fast.
 
La testarea în ceea ce priveşte instalarea sau dezinstalarea unui program majoritatea produselor au obținut  fast și very fast. Excepțiile au fost produsele eScan, F-Secure, Microsoft și Sophos, care au obținut mediocre.
 
La impactul asupra deschiderii unor documente (Office şi PDF), rezultatele au fost bune și foarte bune pentru toate produsele testate.
 
La impactul asupra descărcărilor de pe internet, rezultatele produselor testate au fost fast și very fast. Doar Lavasoft și Trend Micro au obținut mediocre.

La testul PC Mark 8 Professional Edition, în care se testează operaţiuni ce includ criptarea, decriptarea, codarea video, rularea unui joc, viteză rețea, accesul la disc…etc, Avira, ESET și F-Secure au obţinut cel mai mare punctaj (99,7 p), cele mai puține puncte obținându-le Lavasoft și eScan (97,9 p).

La finalul acestor teste, pe primul loc s-au aflat Avira și ESET (174,7 p), care au avut și cel mai mic scor la impactul asupra performanţelor calculatorului (0,3), urmat la mică distanță de produsul McAfee. Pe ultimele locuri s-au situat Lavasoft și Microsoft

Produsele testate:

[one_half]

 • Avast Free Antivirus 12.3
 • AVG Internet Security 16.121
 • AVIRA Antivirus Pro 15.0
 • Bitdefender Internet Security 2017
 • BullGuard Internet Security 16.0
 • Emsisoft Anti-Malware 12.0
 • eScan Internet Security Suite 14.0
 • ESET Smart Security 9.0
 • Fortinet FortiClient 5.4 (with FortiGate)
 • F-Secure Safe 2017

[/one_half]

[one_half_last]

 • Kaspersky Internet Security 2017
 • Lavasoft Ad-Aware Pro Security 11.12
 • McAfee Internet Security 2017
 • Microsoft Windows Defender 4.10
 • Quick Heal Total Security 17.0
 • Sophos Endpoint Protection 10.6
 • Tencent PC Manager 11.6 (English)
 • ThreatTrack Vipre Internet Security Pro 9.3
 • Trend Micro Internet Security 2017

[/one_half_last]

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives - octombrie 2016)

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives - octombrie 2016)

Impactul produselor de securitate asupra performanțelor calculatorului (AV-Comparatives - octombrie 2016)

* Pentru a fi siguri că toate fișierele sistemului sunt scanate, AV-Comparatives recomandă scanarea totală/completă a sistemului în mod regulat.

RecomandareDacă aveți un PC mai slab/vechi sau pur și simplu nu vreți ca produsul de securitate să contribuie negativ la încetinirea calculatorului, țineți cont și de aceste rezultate.


Testul complet îl puteţi studia aici.