Acasă Security Hackerii pot jefui foarte ușor aproape oricare bancomat din lume

Hackerii pot jefui foarte ușor aproape oricare bancomat din lume

37
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit, cu sau fără ajutorul unui program malware.
Potrivit unei cercetări a experților Kaspersky Lab, acest lucru se întâmplă din cauza folosirii frecvente a unui software învechit și nesigur, a greșelilor de configurare a rețelei și a lipsei de măsuri de securitate pentru părțile critice ale ATM-ului, în mediul real, scrie capital.ro.

Timp de mai mulţi ani, cea mai mare ameninţare pentru utilizatorii şi deţinătorii de ATM-uri erau aparatele de tip “skimmers” – dispozitive ataşate unui ATM pentru a fura datele de pe benzile magnetice ale cardurilor. Dar, pe măsură ce tehnicile malware au evoluat, bancomatele sunt expuse la pericole mai mari, scrie businessmagazin.ro.
În cadrul cercetării, experţii au demonstrat că atacurile malware împotriva ATM-urilor sunt posibile din cauza mai multor probleme de securitate. 

În primul rând, toate bancomatele sunt computere care funcţionează cu sisteme de operare învechite, cum este Windows XP. Astfel, bancomatele sunt vulnerabile la infectarea cu malware pentru PC şi la atacuri prin intermediul exploit-urilor.
În marea majoritate a cazurilor, programele speciale care permit PC-urilor să interacţioneze cu infrastructura bancară şi cu unităţile hardware, cu procesarea numerarului şi a cardurilor, sunt bazate pe standarde XFS (eXtensions for Financial Services). Aceasta este o specificaţie destul de veche şi nesigură, creată iniţial pentru a standardiza software-ul pentru ATM-uri, pentru a funcţiona pe orice echipament, indiferent de producător. 

În cazul în care un program malware reuşeşte să infecteze un ATM, primeşte puteri aproape nelimitate în materie de control: poate transforma PIN pad-ul si cititorul de card în skimmer sau, pur şi simplu, poate face să fie eliberaţi toţi banii pe care îi are bancomatul în interior, la comanda unui hacker. 

fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit
În numeroase cazuri observate de cercetătorii Kaspersky Lab, infractorii nu trebuie să folosească programe malware pentru a infecta un ATM sau rețeaua bancară din care face parte acesta. Acest lucru este posibil din cauza absenței măsurilor de securitate în mediul real, care să protejeze bancomatele. Foarte frecvent, acestea sunt construite și instalate în așa fel încât o terță parte să poată avea acces ușor la calculatorul din interiorul ATM-ului sau la cablul de rețea care conectează aparatul la Internet. 

Dacă obțin acces fizic, fie și parțial, la ATM, infractorii ar putea să: 
  • Instaleze un microcomputer programat special (așa-numita cutie neagră), în interiorul ATM-ului, care le va da atacatorilor acces de la distanță la ATM; 
  • Reconecteze ATM-ul la un fals centru de procesare.
    Un fals centru de procesare este un program care procesează datele de plată și este identic cu programul folosit de bancă, în ciuda faptului că nu îi aparține acesteia. Odată ce ATM-ul este reconectat la un centru fals, atacatorii pot da orice comandă vor ei, iar bancomatul o va efectua. Chiar dacă problemele de securitate menționate mai sus afectează numeroase ATM-uri din lume, nu înseamnă că situația nu poate fi rezolvată. 

Producătorii de ATM-uri pot reduce riscul atacurilor asupra dispozitivelor de numerar luând câteva măsuri: 

  1. În primul rând, trebuie să revizuiască standardul XFS, punând accent pe siguranță și să introducă autentificarea în doi pași între dispozitive și programele legitime. Aceste măsuri vor contribui la reducerea riscului de retrageri neautorizate de numerar folosind troieni și de obținerea a controlului asupra bancomatelor, de către atacatori. 
  2. În al doilea rând, este necesară implementarea unei “distribuiri autentificate” pentru a exclude posibilitatea de atacuri prin intermediul unor false centre de procesare. 
  3. În al treilea rând, este necesară implementarea criptării și controlul integrității datelor transmise între unitățile hardware și PC-urile din ATM-uri