Acasă IT News Ghid de protecție împotriva doxing-ului

Ghid de protecție împotriva doxing-ului

25
NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

Partajarea și geotargetarea fotografiilor, încărcarea documentelor în cloud, instalarea unei noi aplicații și chiar accesarea magazinelor de retail online – reprezintă activități prin care abordăm zilnic gestionarea datelor personale, indiferent că ne dăm seama sau nu. Adesea, nu este clar ce informații împărtășim și, cel mai important, cine sunt destinatarii finali ai acestora. Una dintre amenințările cu care se confruntă utilizatorii online de toate vârstele, profesiile și mediile de proveniență este doxing-ul – practica de a colecta informații personale cu scopul de a le publica sau de a le folosi în alt mod, pentru a face rău cuiva. Pentru a ajuta utilizatorii să preia controlul asupra datelor lor și să se protejeze împotriva doxing-ului, experții în confidențialitate de la Kaspersky au dezvoltat o listă de verificare cuprinzătoare privind modul de gestionare responsabilă a datelor private, pentru ca doxing-ul să nu devină o problemă.

Ghid de protecție împotriva doxing-ului

Cercetările Kaspersky arată că gestionarea datelor private a devenit în cele din urmă o preocupare generală, 50% dintre consumatori susținând că nu vor mai folosi un furnizor de servicii online în urma unei încălcări a securității datelor, iar 57% exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că securitatea și confidențialitatea lor ar putea fi afectate de tehnologia „smart” și de dispozitivele conectate la internet. Această preocupare este justificată, deoarece utilizatorii online se confruntă zilnic cu riscuri asociate datelor lor personale.

Încă învățăm exact cum să ne construim relațiile cu tehnologia, astfel încât să ne putem încrede mai mult în confidențialitatea datelor noastre personale și să o folosim mai atent pentru a evita anxietatea sau epuizarea. De exemplu, fotografia inocentă a unui adolescent cu un nou act de identitate poate ajunge în mâinile escrocilor financiari, iar un mesaj emoționant adresat prietenilor – poate fi văzut și raportat de un străin ca fiind radical și ofensator. Fotografiile dumneavoastră de la cea mai recentă petrecere ar putea apărea online fără aprobare, iar smartwatch-ul copilului dumneavoastră ar putea transmite locația acestuia public, live, 24/7. 

În timp ce unele dintre riscuri – cum ar fi scurgerile de date și atacurile ransomware asupra organizațiilor – nu pot fi controlate de utilizatori, alte amenințări, cum ar fi doxing-ul, pot fi gestionate. Doxing-ul este posibil deoarece există atât de multe canale publice (forumuri, rețele sociale și înregistrări ale aplicațiilor) în care datele utilizatorilor ajung să fie expuse, dar asemenea incidente pot fi evitate.

Riscurile digitale nu înseamnă că utilizatorii ar trebui să înceteze să se mai exprime online – și oricum oamenii, în marea lor majoritate, nu își doresc asta. Tehnologia și inovația ar trebui să le îmbunătățească viețile și să contribuie la un bun echilibru mental. Ca atare, bunăstarea digitală ar trebui să fie o prioritate majoră pentru toți, în special în această perioadă dificilă prin care trecem. Acesta este motivul pentru care utilizatorii digitali trebuie să învețe cum să trateze datele cu caracter personal în mediul online, în mod responsabil – așa cum abordăm și gestionarea finanțelor personale și cum ne îngrijim de aspectul nostru fizic.

Experții în confidențialitate de la Kaspersky, cu ajutorul specialiștilor externi, au creat un scurt ghid, conceput pentru a ușura riscurile și a reduce stresul pierderilor de date și potențialul de doxing pentru un utilizator. Lista de sugestii, care este împărțită în trei secțiuni, abordează modul de tratare a datelor pe care le distribuim și pe care nu le controlăm, cum ar fi activitatea browser-ului și urmărirea aplicațiilor și datele altor persoane pe care le puteți întâlni. Oferind utilizatorilor cunoștințele și instrumentele potrivite pentru a naviga în siguranță pe internet, aceștia pot deveni capabili să-și gestioneze corect datele personale și pot trece prin mai puțin stres în mediul digital, bucurându-se de tehnologie fără griji.

„Cum viața noastră este atât de legată de lumea digitală, nu este de mirare că ne confruntăm atât de des cu amenințări online. Instrumentele pentru auto-exprimare se pot întoarce împotriva noastră, iar doxing-ul continuă să câștige popularitate ca modalitate de a pedepsi și a ataca oameni. Din păcate, nu este posibil să controlăm tot ceea ce există online despre noi, dar cu siguranță trebuie să facem niște pași în această direcție. Pentru a ne păstra datele în siguranță și pentru a atenua riscurile, trebuie să fim atenți cu cine împărtășim informațiile personale și în ce fel, și să luăm anumite măsuri de precauție pentru a păstra controlul asupra acestora. Din fericire, măsurile de precauție sunt rezolvate parțial prin instalarea și gestionarea instrumentelor de confidențialitate corecte, cum ar fi administratorii de parole sau extensiile de browser care permit confidențialitatea. Cu această listă de sugestii, sperăm să oferim utilizatorilor un mod simplu, ușor de înțeles de a-și păstra datele personale mai sigure – și de a-i ajuta pe cei apropiați să facă același lucru”, spune Anna Larkina, expert în securitate senior la Kaspersky.

„Gestionarea cu precauție a datelor este o formă de îngrijire personală. Trebuie să înțelegem că există riscuri atunci când ne conectăm cu oamenii, online sau offline – acesta este primul pas către un plan de securitate digitală mai bun. Atunci când avem grijă de propria noastră confidențialitate și securitate digitală, ne facem și datoria față de persoanele cu care intrăm în contact”, spune Daly Barnett, staff technologist la Electronic Frontier Foundation.

Aflați ce este doxing-ul și cum să vă protejați datele personale, dar și pe cei apropiați de acest fenomen digital, cu ajutorul cursului online gratuit Kaspersky.

Citiți “Definitive Checklist: how to protect your data online” aici sau descărcați o versiune care poate fi tipărită de aici.

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii inovatoare pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea. Portofoliul vast al companiei include protecție endpoint de top și mai multe soluții specializate de securitate și servicii, pentru a combate amenințările digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky, precum și 250.000 de companii client, pe care le ajutăm să protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaspersky.com.