G DATA descoperă spyware preinstalat pe smartphone-uri de top

Peste 1,9 miliarde de oameni din întreaga lume folosesc smartphone-uri în 2015 (sursa: eMarketer). Însă mulți oameni nu știu exact ce poate divulga un dispozitiv mobil unor terțe părți cu privire la proprietarul său. După dezvăluirile despre funcțiile extinse de spionaj ale smartphone-ului Star N9500, experții de securitate G Data au urmărit subiectul și au publicat o actualizare în ultimul raport Mobile Malware.

Peste 26 de modele de la producători cunoscuţi, cum ar fi Huawei, Lenovo și Xiaomi au preinstalate funcții de spionaj în firmware. Spre deosebire de dispozitivele Star, experții G Data suspectează intermediari aflaţi în spatele acestei acţiuni, care, prin modificarea software-ul dispozitivului, sustrag datele utilizatorilor și injectează publicitate de pe urma căreia să câştige bani.

“Se estimează că aproximativ 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume folosesc un smartphone sau o tabletă pentru a fi online. Chat-ul, navigarea pe Internet și cumpărăturile online sunt posibile în orice moment și de oriunde, datorită smartphone-urilor şi tabletelor. În paralel cu această evoluție, numărul de aplicații malware a crescut brusc în ultimii trei ani. Pe parcursul anului trecut am observat o creștere semnificativă a dispozitivelor care sunt echipate cu spyware şi malware la nivel de firmware.” 

Christian Geschkat, responsabil al echipei de soluţii mobile de la G DATA Record negativ: peste un milion de mostre de malware de Android noi în șase luni


În al doilea trimestru al 2015, experții au analizat 6.100 de mostre malware în fiecare zi. Prin comparație, în primul trimestru al anului 2015 nivelul a fost de aproape 4.900 de aplicații malware. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 25%. Prima jumătate a anului a depăşit deja toate recordurile anterioare – peste un milion de mostre de malware noi (1.000.938) au fost descoperite în termen de doar șase luni. În prima jumătate a anului, analiştii au descoperit deja aproape la fel de multe cazuri de malware de Android ca în întreg anul 2013. G DATA estimează că vor exista peste doua milioane de noi aplicații malware până la sfârșitul anului.

peste un milion de mostre de malware de Android noi în șase luni
Previziuni suplimentare 
  • Anul recordurilor negative: În a doua jumătate a anului 2015, experţii așteaptă încă o creștere semnificativă a cazurilor de malware de Android. O cifră de peste 2 milioane de mostre noi de malware este posibilă. 
  • Malware-ul de Android este din ce în ce mai rafinat: “companiile” IT de hacking dezvoltă o gamă largă de malware pentru servicii de informații și guverne. Experți de securitate se aşteaptă ca infractorii să exploateze bazele de date obţinute în urma unor atacuri cibernetice și să dezvolte un număr mare de malware de Android.  

G DATA Mobile Malware Report este disponibil online pe:

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.