NOTĂ: Unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: Some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
”Dacă 5% dintre locuitorii unui oraş se conectează prin FireChat, atunci se creează o reţea pentru trimis mesaje fără a avea nevoie de Internet”, spune Christophe Daligault, unul dintre dezvoltatori.
”Ne-am gândit că toate aplicaţiile pe care le folosim pentru a comunica, Twitter, Whatsapp, Facebook ori Messenger, utilizează conexiunea la Internet, fie că este Wi-Fi, fie că vorbim de reţeaua telefonului mobil. Atunci cum ne putem găsi pe un stadion sau la un concert, unde ştim că Internetul nu prea funcţionează?”, mai spune Daligault.
Aşa a apărut FireChat. Conceptul de bază pleacă de la faptul că fiecare telefon – cu excepţia celor inteligente – se interconectează cu ajutorul undelor radio. Neavând nevoie de Internet, se realizează tot o reţea, dar care se bazează pe telefonia mobilă propriu-zisă.
Se pot trimite mesaje private criptate, datorită acestei reţele. Textul utilizatorului X ”trece” din telefon în telefon până ajunge la destinatarul Y, fără a putea fi citit de către terţi. Numai X şi Y pot trimite şi citi. În Statele Unite se vorbeşte deja despre mesajele offline, în loc de SMS.
”În cazul în care Internetul este căzut sută la sută într-un oraş, dacă o parte dintre utilizatori formează o reţea, mesajul meu ajunge la destinatar într-un timp estimat între 10 şi 20 de minute. Dacă eşti mai aproape, va sosi mai repede. Dacă eşti mai departe şi într-o zonă cu mai multă populaţie, mai greu!”, spune Daligault.
Sistemul funcţionează deja cu texte şi fotografii, dar nu şi cu mesaje video. Este total gratuit, se poate descărca de aici pentru iOS și Android şi, până acum, peste 6 milioane de utilizatori l-au folosit.
Sursa: Intel IQ