Fenomenul AdBlock în România

Fenomenul AdBlock a devenit în ultimul timp un subiect îngrijorător pe plan mondial. Numărul celor care își instalează aceste mici programe care blochează reclamele online este în creștere accelerată, atât la nivel global, cât și în România. Din ce în ce mai mulți utilizatori de internet din întreaga lume folosesc un astfel de program (vezi studiul 2020 PageFair Adblock Report), iar în România numărul lor a ajuns la cel puțin 40%, după cum arată un studiu realizat de Exact Business Solutions.

Acest fenomen pune întreaga industrie de digital marketing în pericol. Și pe lângă publicitari, îi afectează în aceeași măsură și pe publisheri. Creșterea AdBlock în România dar și în lume este din păcate în acest moment un subiect prea puțin dezbătut, iar combaterea acestui fenomen care aduce pierderi mari industriei de online (de ordinul zecilor de miliarde de dolari anual) este abia la început.

Opinie generală: Nu vreau să câștigi bani!

Găsiți pe internet multe comentarii de genul “Ești un idiot/tâmpit pentru că vrei să faci bani din site-ul tău, tu trebuie să scrii articole zilnic și din pasiune, fără să faci bani de pe urma mea, pentru că așa vreau eu“, sau “Vrei bani? Du-te dracului și muncește (probabil respectivii se referă la munca ilegală/la negru, cum o fac peste 1,5 milioane de români)! Ah, dar să scrii în continuare mult și bine, că eu totuși intru pe site-ul tău zilnic”. Acest gen de comentarii este o reacție de oftică/invidie a omului care aude că cineva face bani dintr-un blog/site, deși nu se gândește nicio clipă cum a ajuns să facă bani din acel blog/site și nici cât îl costă întreținerea lui an de an.

Notă: Aceasta este mentalitatea românilor. În străinătate lucrurile stau cu totul altfel. De exemplu, cu un astfel de blog (asemănător cu al meu) se câștigă minim 500 de euro lunar, fără prea mari eforturi. De ce? E foarte simplu. Pentru că munca unui blogger este respectată!

După un anumit timp nu mai poți continua fără să câștigi și bani din blog/site. Sunt zile când un blogger petrece și 10-12 ore să caute informații, să optimizeze tot felul de scripturi și alte porcării pentru a micșora timpul de încărcare a blogului/site-ului, să caute și să verifice statistici, să comprime imagini pentru a le micșora, să verifice tot felul de date etc, așa că trebuie să simtă că acel timp este cumva răsplătit. 

Ar trebui să se treacă peste mentalitatea că ar trebui să fie totul bun și gratuit. Din păcate, puțini bloggeri se pot lăuda cu bani mai serioși scoși de pe urma unui blog. Cred că nu sunt mai mult de 10-15 în România la ora actuală și nu pentru că mai mulți n-ar vrea, ci pentru că e foarte greu să o faci. Bineînțeles, mare parte din cei care câștigă sume de bani mai mari sunt persoane publice (jurnaliști, oameni de afaceri, politicieni, pupincuriști etc.). Probabil în acest ritm vor rămâne doar spamerii si site-urile media susținute politic și care oricum câștigă foarte mulți bani de pe urma voastră prin metode de multe ori neortodoxe și fără să vă ofere vouă mai nimic, de cele mai multe ori. Doar știri de 2 lei, promisiuni, fake news (găsiți aici un studiu interesant despre presa infectă din România), spam și uneori chiar malware.

Conform unui studiu EXACT Business Solutions din 2019, blogurile sunt preferate de adulții cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 ani, 4 din 10 petrecându-și timpul liber citind bloguri. Cifra se apropie de media, în timp ce adulții de 45-55 ani accesează bloguri săptămânal în procent de 30%.

Bloggerii nu se îmbogățesc din reclame AdSense (așa cum cred poate unii), iar eu personal din bannerele sau linkurile de afiliere nu scot mai nimic (tot din invidia românilor). Poate unii nu știu, dar pentru fiecare comision înregistrat (EX: comisioanele oferite de eMAG pentru o vânzare printr-un link de afiliere sunt de maxim 5%), și la efectuarea plăţii câștigului plătibil și/sau bonusurilor, platforma de marketing afiliat – Profitshare, 2Performant etc, va reţine la sursă toate obligaţiile fiscale, conform legislaţiei în vigoare (impozit pe venit, orice alte obligații fiscale impuse a fi reținute la sursă)

Citește și: Cât te costă să-ți faci un website în 2020?

Motivele reale pentru care românii folosesc AdBlock

Motivul real pentru care oamenii au instalat un ad blocker este vizionarea serialelor/filmelor online, găzduite ilegal de diverse site-uri, dar și accesarea site-urilor de torrente și a site-urilor pentru adulți. Conform studiului IAB si Project Agora, aproape 60% din români vizionează filme găzduite ilegal de diverse site-uri (datele studiului sunt din 2017, procentul fiind cu siguranță mult mai mare acum), site-uri care trăiesc (bine) din reclamă “ieftină”, adică intruzivă și prost făcută. 

Pe final, este clar că AdBlock nu va fi niciodată eliminat, iar cei care pierd cel mai mult sunt cei cu bloguri/site-uri cuminți. Extensia este ușor de instalat, dar să exceptezi site-uri înseamnă un efort suplimentar, clickuri în plus, totul în timp ce omul gândește “hai lasă așa, blochez toate reclamele, se încarcă totul mai rapid”. Spuneți-mi voi: pe câte site-uri ați dat disable la AdBlock?

P.S. Peste 50% dintre vizitatorii care ajung zilnic pe acest blog au AdBlock activat, în condițiile în care nu am avut niciodată implementate reclame intruzive.

Fenomenul AdBlock în România

Continuă lectura

AnteriorUrmător

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.