Fenomenul AdBlock în România

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:

Fenomenul AdBlock a devenit în ultimul timp un subiect îngrijorător pe plan mondial. Numărul celor care își instalează aceste mici programe care blochează reclamele online este în creștere accelerată, atât la nivel global, cât și în România. 50% din utilizatorii de internet din întreaga lume folosesc un astfel de program, iar în România numărul lor a ajuns la cel puțin 40%, după cum arată un studiu recent realizat de Exact Business Solutions.

Acest fenomen pune întreaga industrie de digital marketing în pericol. Și pe lângă publicitari, îi afectează în aceeași măsură și pe publisheri. Creșterea AdBlock în România dar și în lume este din păcate în acest moment un subiect prea puțin dezbătut, iar combaterea acestui fenomen care aduce pierderi mari industriei de online (de ordinul zecilor de miliarde de dolari anual) este abia la început.

Opinie generală: Nu vreau să câștigi bani!

Găsiți pe internet multe comentarii de genul “Ești un idiot/tâmpit pentru că vrei să faci bani din site-ul tău, tu trebuie să scrii articole zilnic și din pasiune, fără să faci bani de pe urma mea, pentru că așa vreau eu“, sau “Vrei bani? Du-te dracului și muncește! Ah, dar să scrii în continuare mult și bine, că eu totuși intru pe site-ul tău zilnic”. Acest gen de comentarii este o reacție de oftică/invidie a omului care aude că cineva face bani dintr-un blog/site, deși nu se gândește nicio clipă cum a ajuns să facă bani din acel blog/site.

Notă: Aceasta este mentalitatea românilor. În străinătate lucrurile stau cu totul altfel.

După un anumit timp nu mai poți continua fără să câștigi și bani din blog/site. Sunt zile când un blogger (este și cazul meu de multe ori) petrece și 10-12 ore zilnic să caute informații, să optimizeze tot felul de scripturi și alte porcării pentru a micșora timpul de încărcare a blogului/site-ului, să caute și să verifice statistici, să comprime imagini pentru a le micșora, să verifice tot felul de date etc, așa că trebuie să simtă că acel timp este cumva răsplătit. 

Ar trebui să se treacă peste mentalitatea că ar trebui să fie totul bun și gratuit. Din păcate, puțini bloggeri se pot lăuda cu bani mai serioși scoși de pe urma unui blog. Cred că nu sunt mai mult de 10-15 în România și nu pentru că mai mulți n-ar vrea, ci pentru că e foarte greu să o faci. Bineînțeles, mare parte din cei care câștigă sume de bani mai mari sunt persoane publice (jurnaliști, oameni de afaceri, politicieni etc.). Voi nu vă dați seama, dar în acest ritm vor rămâne doar spamerii si site-urile media susținute politic și care oricum câștigă foarte mulți bani de pe urma voastră prin metode de multe ori neortodoxe și fără să vă ofere vouă mai nimic, de cele mai multe ori. Doar promisiuni, fake news, spam și chiar malware.

Bloggerii nu se îmbogățesc din reclame AdSense (așa cum cred poate unii), iar eu personal din bannerele sau linkurile de afiliere nu scot mai nimic, probabil vreo 1-2% să fie ponderea lor în comisioane totale (anual). Poate unii nu știu, dar pentru fiecare comision înregistrat și la efectuarea plăţii câștigului plătibil și/sau bonusurilor, platforma de marketing afiliat – Profitshare, 2Performant etc, va reţine la sursă toate obligaţiile fiscale, conform legislaţiei în vigoare (impozit pe venit, orice alte obligații fiscale impuse a fi reținute la sursă)

Motivele reale pentru care românii folosesc AdBlock

Motivul real pentru care oamenii au instalat un ad blocker este vizionarea serialelor/filmelor online, găzduite ilegal de diverse site-uri, dar și accesarea site-urilor de torrente și a site-urilor pentru adulți. Conform studiului IAB si Project Agora, aproape 60% din români vizionează filme găzduite ilegal de diverse site-uri (datele studiului sunt din 2017, probabil procentul este mult mai mare acum), site-uri care trăiesc (bine) din reclamă “ieftină”, adică intruzivă și prost făcută. 

Pe final, este clar că AdBlock nu va fi niciodată eliminat, iar cei care pierd cel mai mult sunt cei cu bloguri/site-uri cuminți. Extensia este ușor de instalat, dar să exceptezi site-uri înseamnă un efort suplimentar, clickuri în plus, totul în timp ce omul gândește “hai lasă așa, blochez toate reclamele, se încarcă totul mai rapid”. Spuneți-mi voi: pe câte site-uri ați dat disable la AdBlock?

P.S. Peste 40% dintre vizitatorii care ajung zilnic pe acest site au AdBlock activat, în condițiile în care nu am avut niciodată implementate reclame intruzive.

Fenomenul AdBlock în România

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.