10/03/2015
Conform rezultatelor unui studiu realizat de Kaspersky Lab în parteneriat B2B International, femeile sunt mai puțin preocupate de protecția împotriva amenințărilor cibernetice decât bărbații.
În Europa, doar 18% dintre femei consideră că pot deveni victime ale infractorilor cibernetici, comparativ cu 27% dintre bărbați, care au recunoscut că sunt conștienți de această amenințare. În plus, conform studiului, femeile sunt mai puțin informate cu privire la amenințările cibernetice decât băbații. De exemplu, 26% dintre bărbați și 39% dintre femei nu cunosc informații cu privire la ransomware, în timp ce 21% dintre bărbați și 34% dintre femei știu puține lucruri despre malware-ul pentru dispozitive mobile.
Rezultatele studiului arată că, la nivel european, utilizatoarele acordă mai puțină importanță amenințărilor cibernetice. În momentul în care își împrumută dispozitivele altor persoane (copii, prieteni, colegi etc.), 32% dintre acestea nu își protejează datele pentru că nu sunt conștiente de riscuri, comparativ cu 28% dintre bărbați. 12% dintre femeile din Europa nu au instalat soluții de securitate pe dispozitivele pe care le utilizează, comparativ cu 9% dintre bărbați.
În același timp, studiul arată că, pe o perioadă de 12 luni, un procent mai mare de femei au fost victime ale atacurilor cu malware (53% versus 42% dintre bărbați), în ciuda faptului că bărbații sunt mai predispuși la pierderi financiare (17% dintre bărbați versus 14% dintre femei). În general, bărbații investesc mai mulți bani pentru achiziționarea programelor care le curăță sau protejează sistemele, în timp ce femeile prefer să apeleze la specialiști IT.
În același timp, există amenințări cibernetice cu care bărbații se confruntă mai des decât femeile. De exemplu, în 2014, atacurile cibernetice care ținteau date financiare au afectat 54% dintre utilizatorii europeni comparativ cu doar 49% dintre femeile din regiune. Acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mult mai preocupate de securizarea tranzacțiilor financiare, comparativ cu alte activități online.
Astfel, 59% dintre bărbați și 64% dintre femei se preocupă de fraudele online care țintesc conturile bancare în timp ce 43% dintre bărbați și 49% dintre femei consideră că sunt vulnerabili atunci când fac plăți online. În plus, femeile au afirmat că sunt mai preocupate de spionajul cibernetic prin intermediul camerelor web (44% dintre femei versus 39% dintre bărbați).
„În viața reală, oamenii înțeleg că este important să adopte măsuri de siguranță pentru protejarea lucrurilor de valoare, în timp ce își desfășoară activitățile de zi cu zi,” afirmă Elena Kharchenko, Consumer Marketing Group Director în cadrul Kaspersky Lab. „Acest lucru este valabil și în mediul virtual. Adoptând măsuri de securitate, putem reduce semnificativ riscul de a pierde date importante sau riscul de a deveni victimele fraudelor cibernetice,” încheie Elena Kharchenko.