Acasă IT News FBI: Pierderile cauzate de infracțiunile cibernetice s-au triplat în ultimii 5 ani

FBI: Pierderile cauzate de infracțiunile cibernetice s-au triplat în ultimii 5 ani

31
NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!

FBI a reușit însă, pentru a compensa parțial această veste negativă, să recupereze peste 300 de milioane de dolari pierduți din cauza înșelătoriilor online anul trecut.

FBI: Pierderile cauzate de infracțiunile cibernetice s-au triplat în ultimii 5 ani

În 2019, Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) a primit peste 467.000 de plângeri care au avut asociate, în cele din urmă, pierderi estimate la 3,5 miliarde de dolari, potrivit raportului 2019 Internet Crime Report (IC3) publicat de biroul federal. Anul trecut a fost înregistrate cel mai multe reclamații, dar și cele mai mari pierderi în dolari; în 2015, de exemplu, pierderile anuale au însumat „doar” 1,1 miliarde USD.

Business Email Compromise-ul, adică compromiterea email-urilor asociate cu conturi de companie, rămâne cel mai costisitor tip de fraudă din lista publicată, reprezentând mai mult de jumătate din pierderile totale, afectând companiile victimă cu aproape 1,8 miliarde USD. Acest tip de escrocherii cunosc o continuă perfecționare. În 2013, escrocii încercau să subtilizeze sau să spargă conturile e-mail ale pozițiilor CEO sau CFO pentru a solicita un transfer fraudulos de fonduri către conturile aflate sub controlul lor. De-a lungul anilor, tactica a evoluat începând să implice, de asemenea, e-mailurile personale compromise ale presoanelor din conducere precum și impersonarea adreselor de e-mail ale avocaților.

Diversiunile legate de procedurile contabile au fost și ele o formă populară de fraudă BEC anul trecut. Escrocii vizează departamentele de resurse umane și contabilitate, dându-se drept angajați care doresc să își actualizeze informațiile bancare pentru procesul transferurilor salariale obișnuite. Informațiile actualizate direcționează, de regulă, fondurile către un cont ca card pre-paid controlat de atacatori.

Tipurile de fraudă ce vizează persoanele în vârstă crează de asemenea incidente semnificative. Înregistrând 68.013 persoane afectate, acest tip de fraudă a avut cel mai mare număr de victime; persoanele sub 20 de ani consolidand separat un grup de „doar” 10.724 victime. Este posibil ca numărul real al victimelor în vârstă să nu reflecte adevărata dimensiune a problemei, întrucât declararea vârstei rămâne opțională în procesul statistic de colectare a datelor.

Persoanele în vârstă sunt cel mai adesea țintele escrocheriilor ce au legătură cu întâlnirile romantice, cu serviciile de suport tehnic, cu interacțiunea cu așa ziși reprezentați guvernamentali sau cu câștigurile false (la loterie de pildă). Victimele acestor scheme infraționalitate informatică au fost fraudate cu peste 835 milioane USD. Numai incidentele de fraudă ce vizează întâlnirile romantice și cele care se bazează pe abuzul de încredere reprezintă pierderi de aproape jumătate de miliard de dolari, FBI estimând că până la 30% dintre victimele fraudei romantice au fost folosiți drept intermediari fără voie (money mules) în transferurile frauduloase derulate de escroci cu scopul de a-și pierde urmele și a nu putea fi depistați.

Fraudele legate de serviciile de asistență tehnică ridică și ele probleme semnificative, escrocii încercând să-și fraudeze victimele, contactându-le sub pretextul de a rezolva o problemă tehnică inexistentă privind licențele software sau conturile bancare ale victimelor.

Recent, escrocii au început să impersoneze reprezentanții unor companii de turism cunoscute, ale unor instituții financiare sau entități de schimburi valutare virtuale. Frauda de asistență tehnică a însumat pierderi de aproximativ 54 de milioane USD în 2019, în creștere de 40% față de anul precedent, majoritatea victimelor făcând parte din categoria de vârstă de peste 60 de ani.

Între timp, pierderile provenite din ransomware au atins în jur de 9 miliarde de dolari, triplând aproape pierderile suferite în 2018. Numărul victimelor raportate a crescut, de asemenea, la aproximativ 2.000, comparativ cu 1.500 în 2018. În timp ce phishingul este încă o problemă răspândită, revendicând 114.072 de victime anul trecut, escrocheriile de non-payment și non-delivery au ocupat al doilea loc, numărul victimelor însumând aproximativ 61.832.

Pentru a nu încheia într-o notă lipsită de optimism, Echipa de Recuperare a FBI (Recovery Asset Team – RAT) a ajutat totuși la recuperarea a aproape 305 de milioane de dolari pierduți în escrocheriile diverse enumerate anterior.

SURSA