NOTĂ: Acest blog nu conţine advertoriale (articole sponsorizate/articole plătite), dar unele articole și pagini pot conține linkuri de afiliere. Susțineți acest blog cumpărând software prin aceste linkuri. Mulțumesc!
NOTE: This blog does not contain advertorials (sponsored articles/paid articles), but some articles and pages may contain affiliate links. Support this blog by purchasing software through these links. Thank you!
În general, știrile false sunt o relatare de fapte, denaturată, care este publicată și promovată ca și când ar fi adevărată. Din punct de vedere istoric, știrile false erau de obicei propagandă făcută de cei de la putere pentru a crea o anumită credință sau a susține o anumită poziție, chiar dacă acestea erau complet false. Mediile de socializare au creat acum un mediu în care oricine are un plan poate publica falsități ca și cum ar fi adevăruri. Unii oameni pot fi plătiți pentru a posta știri false în numele altcuiva sau programe automate, adesea numite „bots” – boți, pot publica știri false generate automat. Motivele pentru care oamenii creează și distribuie știri false sunt la fel de numeroase ca și părerile individuale.
Pericolele știrilor false
Deși unele exemple de știri false par inocente sau doar o încercare de distracție, multe dintre ele pot fi rău intenționate și chiar periculoase. Știrile false sunt create pentru a schimba convingerile, atitudinile sau percepțiile oamenilor, astfel încât în cele din urmă aceștia să își schimbe comportamentul. Asta înseamnă că, dacă ajungi să crezi știri false, convingerile și deciziile tale sunt conduse de planurile ascunse ale altcuiva. De asemenea, în unele părți ale lumii, pot exista consecințe juridice pentru publicarea și distribuirea de știri false.
Cum să identificați știrile false
Deci, cum vă protejați de știrile false? Cel mai eficient mod este să ai încredere în ceva doar după ce l-ai verificat.
- Luați în considerare sursa: Gândiți-vă la sursa reală a știrilor. Un blog local nu va fi la fel de demn de încredere ca un jurnal academic major. Care sunt principiile sursei? Care sunt obiectivele sale?
- Sursele suport: Verificați sursele citate în articol. Sunt ele însele credibile? Există cu adevărat?
- Surse multiple: Nu vă bazați doar pe un singur articol. Cu cât citiți mai mult din diverse surse, cu atât puteți să trageți concluzii corecte. Luați în considerare, de asemenea, diverse surse și perspective, de exemplu, știri din diferite țări sau autori cu experiențe diferite.
- Verificați autorul: Cine este autorul? Cercetați-l pentru a vedea dacă este un autor credibil, reputația lui/ei în comunitate, dacă are un anumit plan, o agendă sau dacă persoana care postează este într-adevăr o persoană reală. Este un autor în domeniul lui/ei de expertiză?
- Verificați data: Asigurați-vă că data este recentă și că nu este o poveste mai veche readaptată.
- Comentarii: Chiar dacă articolul, videoclipul sau postarea este legitimă, citiți și comentariile postate ca răspuns. Destul de des linkurile sau comentariile postate ca răspuns pot fi generate automat de roboți sau de persoane angajate pentru a publica informații greșite, confuze sau false.
- Analizați-vă prejudecățile: Fiți obiectiv. Ar putea propriile prejudecăți să vă influențeze reacția la articol? O problemă pe care noi oamenii o avem adesea este că citim doar surse care confirmă pur și simplu ceea ce credem deja. Provocați-vă citind alte surse pe care în mod normal nu le-ați examina.
- Verificați finanțarea: Chiar și publicațiile legitime au sponsori și agenți de publicitate care pot influența un articol sau o sursă. Verificați dacă articolul este finanțat și dacă da, de către cine.
- Redistribuiți cu atenție: Știrile false se bazează pe cei care cred în ele să le reposteze, redistribuie ș să transmită astfel informațiile false. Dacă nu sunteți sigur cu privire la autenticitatea unui articol, gândiți-vă de două ori înainte de a-l redistribui sau nu îl redistribuiți deloc.
Concluzie
În lumea rapidă a mediilor de socializare de azi, știrile false ne înconjoară la tot pasul. Dacă nu sunteți atent, riscați să credeți și să acționați în consecință. Faceți-vă timp pentru a urma acești pași de bază pentru a vă asigura că luați decizii în cunoștință de cauză și pe baza faptelor.